latinica  ћирилица
05/01/2017 |  19:51 | Аутор: РТРС

Како разликовати грип од прехладе?

Прехладе су у правилу безопасне и најчешће се повлаче без посљедица. Али, када је ријеч о грипу опрез је итекако потребан.
Фото: Илустрација -
Фото: Илустрација

Грип ослабљује тијело и чини га подложним за улазак бактерија што напосљетку узрокује низ компликација. Прехладу и грип узрокују вируси, а често је проблем њихово разликовање на почетку болести, јер имају неке заједничке симптоме, због чега их је важно разликовати.

1. Када почињу први симптоми?

Прве назнаке прехладе јављају се дан до два након контакта с вирусом, обично започињу сврбежом и осјећајем жарења у грлу који се полако погоршавају. Грип наступа муњевито и нагло, од јутарњег здравог и полетног осјећаја до већ након пар сати болног читавог тијела.

2. Који су најсличнији симптоми?

Грлобоља и цурење носа прве су назнаке болести које се појављују и код грипа и код прехладе. Али, ипак с битном разликом. Код прехладе проблеми с носом и синусима обично крену након што грло престане да боли, након чега слиједи прозирни секрет из носа.

Постепено он постаје обилнији, гушћи и жут, а нос је све вријеме запушен, пети дан стање се побољшава. Код грипа упала не сазријева на такав начин, наиме носни секрет остаје исти по неколико дана, не мијењајући своју текстуру. Он обично не постаје густ и гнојан с временом као код прехладе, а кашаљ обично остаје сув и непродуктиван.

3. Колико висока тјелесна температура открива прехладу/грип?

Запушеност носа и осјећај изнемоглости који настају због оптерећености дисајних путева код прехладе изазивају главобољу и благи осјећај грознице. Када је ријеч о грипу, такви су симптоми пуно интензивнији и тијело тренутно остаје приковано за кревет, што увелико узрокује скок температуре до 40 степени Целзијуса.

4. Када је вријеме за мировање и лежање у кревету?

У зависности од вируса који су узроковали прехладу, разликујемо и различите симптоме. Некада то могу бити слабост и дрхтавица, али они наступају постепено. Лежање у кревету није нужно, и особа с прехладом може нормално да функционише.

За разлику од прехладе, грип симптоме показује на очима у облику црвенила и суза, док кожа изгледа влажна и држи високу температуру. Болови у зглобовима, губитак апетита, раздражљивост, осјетљивост тијела на додир и исцрпљеност узрокују и потребу тијела за одмором. Код грипа је нужан опоравак, лежање у кревету, минималан контакт с околином и поготово јачање имунитета.

5. Колико дуго траје прехлада/грип?

Врхунац прехладе догађа се обично два до три дана након појаве симптома, а најгоре пролази већ након недјељу дана. Прехлада би требало у потпуности да се повуче три, максимално четири недјеље након обољења. Грип исцрпљује тијело па се болови и умор могу задржати још недјељама, понекад мјесецима након појаве првих симптома.

Тјелесне активности постају у том периоду тешке и попраћене изливом зноја и исцрпљености. Тежи грип додатно ослабљује организам и може узроковати појачане болове у подручју стомака и цријева, зглобова и мишића или мозга. Уколико због заразе вирусом у тијелу почну да продиру и бактерије, пријете озбиљне болести попут упале плућа.

Извор: Б92