latinica  ћирилица
05/01/2017 |  11:18 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Трећи пјешадијски пук има обавезу да учествује у обиљежавању Дана Републике Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић сматра да Трећи пјешадијски (Република Српска) пук Оружаних снага Босне и Херцеговине, који баштини традицију Војске Републике Српске, има обавезу да се одазове позиву предсједника Републике Српске и учествује у програму обиљежавања 9. јануара, Дана Републике Српске.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

"Чубриловић најоштрије осуђује одлуку Министарства одбране у Савјету министара Босне и Херцеговине које није, у складу са основаним захтјевом, одобрило учешће припадника Трећег пјешадијског (Република Српска) пука у програму обиљежавања Дана Републике Српске, укључујући и свечану параду", саопштено је данас из његовог кабинета.

"Недопустиво је да један министар у заједничким органима и институцијама на нивоу БиХ може да се противи учешћу припадника Трећег пјешадијског (Република Српска) пука у обиљежавањупразника у складу са Законом о Дану Републике Српске", наглашава предсједник Народне скупштине.

Он истиче да припадници Трећег пјешадијског (Република Српска) пука имају обавезу да учествују у свим протоколарним манифестацијама по захтјеву највиших органа Републике Српске, те да министар одбране нема право да селективно одлучује по захтјеву предсједника Републике Српске.

"Народна скупштина Републике Српске очекује од свих представника у заједничким институцијама да се одлучно супротставе самовољи министра одбране који се својим одлукама ставља изнад уставних и законских овлашћења Републике Српске, легитимних захтјева и демократски изражене воље грађана Републике Српске", закључио је предсједник Чубриловић.