latinica  ћирилица
05/01/2017 |  08:17 ⇒ 16:04 | Аутор: РТРС

Путеви проходни, снијег успорава саобраћај (ФОТО)

На подручју општине Нови Град ноћас је пао нови снијег чија висина сада износи девет центиметара, а према подацима локалног Центра за обавјештавање, застоја у саобраћају нема.
Снијег на путевима - Фото: РТРС
Снијег на путевимаФото: РТРС

Зимске службе "Приједорпутева" и Комуналног предузећа "Комус" већ трећи дан су ангажоване на чишћењу локалних категорисаних путева и градских улица.

Механизација "Приједорпутева" синоћ је поново обавила посипање магистралних и регионалних путева.

Нови Град (Фото: СРНА)

Технички руководилац у "Комусу" Драган Раљић каже да је данас, због најављеног захлађења, почело посипање путева и улица сољу.

Сви магистрални и регионални путеви на подручју Сарајевско-романијске регије проходни су, а возила саобраћају без застоја, рекао је технички директор "Романијапутева" Драган Булошчић.

"Сви путеви су углавном проходни и сви расположиви капацитети су ангажовани за чишћење. Наравно, има заосталог снијега који и даље пада", каже Булошчић. Он је подсјетио на законску обавезу да возачи имају зимску опрему.

Сви магистрални и регионални путеви на подручју регије Бирач су проходни, али возила отежано саобраћају због снијега, посебно на превојима Хан поглед и Црни врх, те на дионици пута Шековићи-Каштељ, саопштено је данас из Предузећа "Зворникпутеви".

На превоју Хан поглед висина снијега износи 23 центиметра, на Црном врху 10, а на Каштељу 15 центиметара.

На осталим путним правцима бирчанске регије има угаженог снијега, па се возачима скреће пажња на опрезну и условима пута прилагођену вожњу.

Све екипе "Зворникпутева" су на терену и чисте снијег и посипају абразивни материјал.

На подручју које покривају "Зворникпутеви" и даље пада слаб снијег, али нема застоја у саобраћају, док су на неким дионицама могући одрони.

Зворник (Фото: СРНА)

Из "Зворникпутева" подсјећају возаче да на пут не крећу без зимске опреме, те их упозоравају на опрезну вожњу у усјецима, засјецима и на мјестима гдје су могући одрони.

Пунктови "Зворникпутева" за одржавање магистралних и регионалних путева у зимским условима налазе се на превоју Хан поглед, Каракају и Братунцу.

Снијег јачег интезитета од јутрос пада и на подручју Требиња, што је проузроковало успоренији саобраћај, али већих проблема нема, захваљујући екипама предузећа "Херцеговинапутеви".
Руководилац Службе заштите путева у овом предузећу Љубиша Маџар рекао је да је саобраћај отежан због снијега који пада на подручју цијеле Херцеговине, али да су сви магистрални и регионални путеви у њиховој надлежности проходни.

"Проблеме праве једино шлепери који не посједују зимску опрему, због чега се попријече на путу па онемогућавају пролаз возилима и нашим машинама", каже Маџар и додаје да је јутрос из тог ралога застој био у мјесту Миљановићи на улазу у Љубиње из правца Требиња.

Он је додао да су о овом проблему упознате све полицијске станице у Херцеговини, како би њихове патроле упозоравале возаче теретних камиона да без ланаца не крећу на путеве прекривене снијегом.

Маџар напомиње да је висина снијега на граничним прелазима према Црној Гори Клобук, Ситница и Делеуши око 20 центиметара, а на превоју Чемерно четдресетак.

Требињски "Херцеговинапутеви" депоновали су на пунктовима у Гацку и Требињу око 1.000 тона соли за посипање, а на терену се налази 15 машина.

 Снијег који је неколико часова падао на подручју општине Угљевик проузроковао је наносе у рубним дијеловима општине чија је висина до 25 центиметара, саопштено је из општинске Службе за односе са јавношћу.
Ови наноси достижу висину до 25 центиметара у Горњој Крћини, Доњој Крћини, Мезграји и дијелу насеља Тутњевац.

У току је њихово чишћење, а сви локални путеви су проходни.

Угљевик (Фото: СРНА)

На подручју општине Угљевик водоснабдијевање и напајање електричном енергијом је уредно. Надлежне општинске службе истичу да су грађани и правна лица обавезни да очисте снијег испред кућа и пословних објеката.

Данас се у Српској очекује претежно облачно са снијегом чешћим у централним и источним крајевима, на угу са кишом. Током дана на сјеверу и југу престанак падавина.

У петак ће бити претежно облачно и ледени дан са снијегом чешћим у централним и источним крајевима, на сјеверу и југу суво. За дане викенда још хладније вријеме и ледени дани па ће температура у појединим вишим предјелима на истоку и планинама спустити се и до -25 степени. Углавном ће бити суво уз промјенљиву облачност, а на истоку понегдје може провијавати слаб снијег.

Возачима се посебно скреће пажња на путне правце Љубиње-Требиње, на све правце који воде од Требиња ка граничним прелазима са Црном Гором, Тјентиште, превој Чемерно, подручје Гацка, гдје вјетар додатно ствара сњежне наносе.

Извор: СРНА