latinica  ћирилица
05/01/2017 |  08:02 | Аутор: РТРС

Требиње: Број ноћења сваке године у порасту

За једанаест мјесеци 2016. године у Требињу је евидентирано 50.500 ноћења туриста, што је за 20 одсто више него у истом периоду 2015, а овај град најпримамљивији је био за госте из Србије, Турске, Јужне Кореје и Грчке.
Требиње (фото: crkvina.info) -
Требиње (фото: crkvina.info)

Самостални стручни сарадник у Туристичкој организацији Жарко Вицо Срни је рекао да је град био пребукиран током љетних мјесеци, али да је и "Зимозоград" обогатио туристичку понуду Требиња и привукао велики број посјетилаца.

Вицо истиче да је, са повећањем броја ноћења, порастао и приход од боравишне таксе који је у прошлој години износио око 85.000 КМ, напомињући да су и даље велики проблем нерегистровани смјештајни капацитети, који не учествују у плаћању боравишне таксе, већ послују у "сивој зони".

"У Требињу има око 1.250 регистрованих лежаја, а измјенама и допунама Закона о боравишној такси, градска скупштина ће донијети одлуку о висини паушалних износа ове таксе, чиме ће се у систем регистрације увести и власници такозваног приватног смјештаја са подручја града", каже Вицо и додаје да ће ступањем на снагу ове одлуке бити формирана и надлежна инспекција која ће вршити контролу смјештајних капацитета.

Он је навео да је предложено да паушални годишњи износ боравишне таксе по једном кревету не буде већи од 30 КМ.

Из Туристичке организације Требиње најављују да ће богату туристичку понуду ове године представити у земљи и региону, како би на што бољи начин приближили туристима град и његове потенцијале.

Недавно су представници туристичких организација Требиња и Београда потписали Протокол о пословно-техничкој сарадњи како би се створили још бољи услови за умрежавање туристичких субјеката ова два града.

Приликом потписивања протокола у Требињу истакнуто је да ће ове туристичке организације радити на заједничким маркетиншким наступима и медијском представљању, пропагирању и промоцији туристичких дестинација Требиња и Београда, али и на квалитетнијем и успјешнијем укупном развоју и унапређењу туристичке привреде.

Извор: СРНА