latinica  ћирилица
28/12/2016 |  07:24 ⇒ 29/12/2016 | 08:19 | Аутор: РТРС

Пријеми код предсједника Српске поводом обиљежавања Дана Републике (ВИДЕО/ФОТО)

Без Републике Српске нема слободе за српски народ у БиХ, поручио је предсједник Српске Милорад Додик.
Пријем код Додика - Фото: РТРС
Пријем код ДодикаФото: РТРС

Поводом Дана Републике, предсједник Српске организовао је пријеме за представнике републичких и заједничких институција на нивоу БиХ, за пензионисане генерале, Асоцијацију "Ствараоци Републике Српске", Удружење војних пензионера Српске у Оружаним снагама БиХ, али и за привреднике и представнике медија. 

Оно најбоље што Република Српска има да понуди, данас је крочило у Палату Републике, и поносим се тиме. Овим ријечима предсједник Милорад Додик поздравио је све заслужне за развој и представљање Српске, у години на измаку. Рекао је да ће и даље приоритет бити борба за Републику Српску и слободу њених грађана.

- Многи хоће да ми немамо државу, управо да не би били слободни. На недостатак или неимање државе иде неслобода и зато се морамо борити за то и за причу која се зове држава. Република Српска је држава, свидјело се то некоме или не - поручио је предсједник Српске и додао да је слобода данас "искључиво везана за државу коју формирамо и градимо".

Предсједник Српске најавио је данас да ће Република Српска 9. јануара обиљежити свој дан пуним капацитетом с циљем да манифестује снагу јединства, иако има много оних који су то оспоравали.

Додик је рекао да народу у Републици Српској треба дозволити да прославља шта хоће, да воли оно што воли и мисли да њему припада.

"Не вријеђамо никога тиме и позивамо све да се окупимо тај дан и да будемо јединствени", поручио је Додик на пријему у Палати Републике који је организовао за представнике јавних медија поводом обиљежавања 9. јануара - Дана Републике Српске.

Он је напоменуо да је задовољан оним што је власт у Републици Српској урадила у веома тешким глобалним околностима и условима готово перманентног непријатељства према Српској.

"Српска слави свој 25. рођендан, а ја вјерујем да ће сљедећих 25 рођендана славити боље и успјешније. План је да 9. јануар буде манифестација наше љубави, јединства и воље", рекао је Додик и честитао грађанима Дан Републике.

Он је навео да Републику Српску очекује много изазова и у наредној години, али да ће Српска исказати још снажније своје захтјеве за права дефинисана Дејтонским споразумом, иако је он оскрнављен од оних који је требало да га штите.

"Желим да најавим да ће Српска наредне године осмислити неке нове политике које ће бити усмјерене јачању њеног капацитета, институција и политике", нагласио је Додик.

Додик је рекао да је њему Република Српска изнад свега и да жели да буде што стабилнија и јача.

"Мислим да смо у овим годинама успјели да очувамо идентитет Републике, њену снагу и да је нисмо изгубили за будућа времена", поручио је предсједник Српске.

Он је захвалио новинарима и медијима који су у тешким условима остали храбри и достојни професије, те их охрабрио да тако наставе, истичући да без слободе јавне ријечи нема слободе друштва.

Додик је пожелио новинарима да буду професионални, објективни и чешће у функцији јавног интереса, као и посла који обављају.

Пријем медија код Додика

Година на измаку с безбједносног аспекта, била је на задовољавајућем нивоу. Обиљежили су је локални избори, референдум, протести, и све је протекло без иједног инцидента. Тако ће бити и у 2017. обећава министар унутрашњих послова Драган Лукач.

Буџетска 2016. година реализована је, баш као што је и планирано. Плате и пензије исплаћиване су на вријеме. Страни инвеститори су све више заинтересовани за улагање у Српску, поручују из Владе.

Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства, навео је да највише радује да имамо већи извоз него у истом периоду прошле године, као и да је покривеност увоза извозом 65 одсто у корист Републике Српске. Истакао је да је то био и један од циљева које је Влада имала и које је испунила.

Поводом Дана Републике, предсједник Републике Српске Милорад Додик примиo je и заслужне представнике културног живота Републике Српске.

На пријему код предсједника био је и режисер филма "Дјеца", рађеном у продукцији РТРС, Денис Бојић.

Витомир Митрић из Источног Сарајева такође је присуствовао пријему. Митрић је заслужан за веома успјешну организацију Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" у протеклих 17 година, као и Међународног филмског фестивала "Први кадар" у протеклих 10 година те за допринос децентрализацији културе и развоју културног живота у Републици Српској.

Једна од присутних на пријему  била је и директорка Јавне установе Центар за културу и образовање Лакташи Слађана Човичковић. Заслужна је за успјешну организацију Интернационалног фестивала аматерског театра у протеклих 11 година, али и других културних манифестација, што доприноси децентрализацији културе и развоју богатијег културног живота у Републици Српској.

Предсједник Српске рекао је да је ова година била пуна изазова, ипак успјешна, јер су одржане све виталне републичке функције и ојачана економија. Уприличен је пријем и за привреднике. 

Предсједник Републике примио је делегације извршне, законодавне и судске власти, представнике Срба у заједничким органима БиХ, делегације Министарства одбране БиХ, Академије наука и умјетности, представнике бораца, пензионера, спортисте, студенте, културне и научне раднике, те националне мањине.