latinica  ћирилица
22/12/2016 |  07:37 ⇒ 23/12/2016 | 07:50 | Аутор: РТРС

НСРС: Окончана расправа о Програму економских реформи (ВИДЕО/РТРС плус)

Народна скупштина Републике Српске на посебној сједници разматра Приједлог Програма економских реформи до 2019. године и Приједлог буџета за 2017. годину. О кључним економским документима за наредни период, посланици расправљају по хитном поступку.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

22:30 Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је вечерас да је Приједлог програма економских реформи Републике Српске од 2017. до 2019. године платформа за кретање Српске напријед.

"Поједини посланици нису разумјели суштину овог документа. Постоји обавеза свих који иду у европске интеграције да имају овакав акт", рекла је Цвијановићева у завршној ријечи након што је окончана расправа о наведеном документу.

Она је истакла да Влада Републике Српске учествује у процесу европских интеграција у коме жели да буде видљива, а не да га води политичко Сарајево. "Сасвим је логично да су у овом документу мјере које су дефинисане Реформском агендом. Успјели смо неке ствари добро послагати, иако документ није савршен", навела је Цвијановићева. Она је истакла да се из дефинисаних мјера тачно зна шта ће се радити у наредном периоду.

21:05 Шеф Клуба посланика Социјалистичке партије Слободан Протић сматра да Приједлог програма економских реформи Републике Српске од 2017. до 2019. године нуди могућност да се утиче на реформске процесе у БиХ.

Он је навео да су методологија и смјернице Европске комисије биле кључне у изради Приједлога програма економских реформи Републике Српске од 2017. до 2019. године.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица тврди да је пред Српском дуг период економске стагнације.

"Када сагледамо гдје смо дошли због политике која је вођена посљедњих 10 година поставља се питање на чему се базира модел развоја у Српској", рекао је Говедарица.

 19:50 Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је за социјално збрињавање радника до сада издвојено више од 193 милиона КМ. Цвијановићева је навела да за вријеме власти ПДП-а и СДС-а у Српској радници нису добијали плату нити доприносе, и да је ова влада морала да збрињава 50.000 људи, оних које опозиција наводи као број више запослених у то вријеме.

Она је истакла да нико није рекао да ће трезорско пословање у здравственом сектору ријешити проблеме, али је то један од инструмената за обуздавање непотребне потрошње.

"Не видим шта је нелогично ако хоћете прво да идентификујете стање и урадите анализу? То је подлога за неке активности које ће се радити. Не видим шта је проблематично у томе да се траже нови извори финансирања", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је Влада социјално оријентисана, да никада није укидала било која права, већ је настојала да нађе модалитете да постојећа права буду одржива.

19:45 Шеф Клуба ПДП у Народној скупштини Републике Српске Мирослав Брчкало сматра да Влада Српске често није успјела да испоштује сопствене пројекције одређених макроекономских показатеља, те да с резервом треба узети и пројекције исказане у Приједлогу Програма економских реформи Републике Српске за период 2017-2019. године.

Он је критиковао недостатак пројеката из области путне инфраструктуре у источном дијелу Републике, те навео да, осим изградње моста између Братунца и Љубовије, ништа друго није планирано.

18:00 Посланик СНСД-а Игор Жунић рекао је да Приједлог програма економских реформи Републике Српске од 2017. до 2019. године квалитетна основа за реформе и укупан економски напредак.
"Влада РС је кренула у реформске процесе прошле године и овај документ је њихов наставак. Морамо у свим областима ријешити одређене проблеме, спровођењем реформских мјера", рекао је Жунић. Он каже да приоритет мора бити управљање јавним финансијама, односно смањење оптерећања привреде.

Посланик СДС-а Сњежана Божић тврди да у Приједлогу програма економских реформи РС од 2017. до 2019. године није квалитетно обрађено предшколско образовање, а веома штуро и средњошколско.

"Једно од кључних улога у развоју друштва има средње образовање у које би требало више улагати, што не видим у наведеном документу. Осим овога видљив је и недостатак кадрова у високошколским установама, што мора бити промијењено", рекла је Божићева. Она сматра да је неопходно увести нове студијске програме, јер је тржиште рада презасићено одређеним занимањима.

17:20 Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је вечерас након редовне паузе расправом о Приједлогу програма економских реформи Републике Српске од 2017. до 2019 године.
По хитном поступку биће разматрани Приједлог буџета Српске за 2017. годину, Приједлог закона о извршењу буџета Српске за 2017. годину и Приједлог закона о банкама Републике Српске.

Посланици ће разматрати Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Агенцији за банкарство Српске.

15:15 Посланик СДС-а Миладин Станић тврди да мјерама из Приједлога програма економских реформи Српске  не могу бити ријешени економски проблеми у Српској. Станић каже да прва мјера, коју би требало да предузме Влада Српске, мора бити заустављање запошљавања у јавном сектору.

Посланик НДП-а Драган Чавић тврди да се наведеним документом испуњавају жеље ММФ-а.

"Не само овим документом, него и свим актима о којима ће се расправљати на овој сједници испуњавају се жеље ММФ-а. Овдје се не ради о програму реформи, него о изнуђеним потезима, што је видљиво и из писма намјере ММФ-а", рекао је Чавић.

Он је навео да је у РС од 2008. до сада опао ниво запослених за 4,5 одсто, док је у Федерацији БиХ број запослених растао. Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена у 17.10 часова, након редовне паузе, расправом о наведеном акту.

13.55 Шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић сматра да је Приједлог програма економских реформи Републике Српске од 2017. до 2019. године квалитетан документ, којим се на системски начин приступа свим областима, међу којма је растерећење привреде.

"Требало би добро анализирати све ефекте растерећења привреде, јер је Влада Српске до сада у овој области предузела одређене кораке. У РС морају бити заштићени квалитетни привредници, санкционисани они који раде нечасно и бити сачињен регистар парафискалних намета", рекао је Вишковић .

Шеф Клуба посланика ДНС-а Споменка Стевановић каже да ситуација у банкарском сектору Српске није добра и да тај сектор никада није постао дио укупног система Српске. "Овај сектор никада није квалитетно пратио привреду и грађане. Ово мора бити ријешено на добробит Републике Српске", рекла је Стевановићева.

Посланик ПДП-а Драган Галић тврди да је из наведеног документа видљиво да ће до краја 2019. године бити повећан укупни дуг Српске.

12.55  Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић истакла је да Приједлог програма економских реформи РС за период 2017-2019. година не одражава потребе радника у Српској, који су незадовољни. Мишићева је рекла да је овај документ, који произилази из Реформске агенде, веома важан, али да неће дати очекиване резултате, односно повећање животног стандарда грађана.

Она је навела да је синдикат предлагао десет кључних мјера, од којих неке нису нашле мјесто у овом документу, а оне које јесу нису конципиране у жељеном правцу - бољег живота грађана.

Мишићева је рекла да је неопходна одлучнија борба против сиве економије, те критиковала инспекцију рада.

"Једна трећина БДП-а је у сивој економији. Имамо законе, али се не спроводе, те трпе радници, фондови. Тражимо реформске мјере које ће да се ухвате у коштац са сивом економијом", рекла је Мишићева и навела да за мјесец дана инспекција пронађе три радника који раде на црно, те да је то слаб резултат, с обзиром да би се за један дан сигурно могло наћи и 100 таквих радника, и поручила да инспекција мора имати стручне људе и добре услове за рад.

Предсједник Конфедерације синдиката Српске Обрад Белензада сматра да Приједлог програма економских реформи за период 2017-2019. година не нуди значајне промјене, те констатује да је на сцени лоше управљање привредом, да је важно завршити процес приватизације и стимулисати домаћу производњу, с обзиром на велики увоз, а слаб извоз.

"Увозимо воду, а не извозимо готово ништа. Не може вода бити скупа као млијеко", рекао је Белензада.

Представник Привредне коморе РС Горан Рачић рекао је да привреду у Српској карактерише низак ниво привредне активности, само 9.500 привредних друштава, БДП од 9,135 милијарди КМ, висока стопа незапослености и негативан спољнотрговински биланс.

11.55  Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Програм економских реформи Републике Српске за период 2017-2019. година документ који замјењује досадашњи документ Економска политика, а којег је Народна скупштина усвајала уз Буџет за сваку наредну годину.

У обраћању посланицима Цвијановићева је истакла да је Програм економских реформи документ који се израђује у складу са методологијом и смјерницама Европске комисије.

"Њиме су представљене мјере економске политике Владе Српске, с том разликом што он садржи и средњорочни макроекономски оквир и оквир фискалне политике, те свеобухватни програм структуралних реформи", навела је Цвијановићева.

Она је додала да сви нивои власти израђују овакве програме економских реформи који ће бити обједињени у оквирни документ за потребе процеса европских интеграција и достављен Европској комисији.

11.36... НС Републике Српске усвојила је дневни ред посебне сједнице на којој би се по хитном поступку требало да разматра Приједлог буџета за 2017. годину у износу од 3,2 милијарде КМ.

На захтјев Владе Српске у дневни ред уврштено је још осам тачака. Посланици ће по хитном поступку, у обједињеној расправи разматрати сет закона о платама буџетских корисника, те измјене и допуне Закона о тржишту хартија од вриједности и приједлог одлуке о кредитном задужењу код ЕИБ за финансирање по пројекту болница у Српској.

Опозиција је током расправе о дневном реду сматрала да се њиховим уврштавањем крши Пословник.

Приједлогом буџета Српске за наредну годину предвиђено је да укупна буџетска средства уз пореске и непореске приходе укључују и примитке у укупном износу од 608,9 милиона КМ, који се односе на примитке од финансијске имовине и од задуживања. Посланици би требало да разматрају по хитном поступку Приједлог Програма економских реформи Републике Српске за период од 2017. до 2019. године, којим је предвиђено јачање фискалне одговорности и наставак процеса фискалне консолидације, с циљем смањења јавног сектора.

У наведеном програму наводи се да је циљ јачање подршке привреди смањењем пореског оптерећења и јачање конкурентности. НСРС требало би по хитном поступку да разматра и Приједлог закона о извршењу буџета Српске за 2017. годину, Приједлог закона о банкама Републике Српске, те Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Агенцији за банкарство Српске.

Извор: РТРС, СРНА