latinica  ћирилица
17/12/2016 |  10:31 ⇒ 17:19 | Аутор: РТРС

Којић: Половином наредне године попис свих српских жртава

Центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Републике Српске ће до половине наредне године привести крају израду пописа српских жртава из протеклог рата, најавио је директор тог центра Милорад Којић.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је навео да је урађено 80 одсто тог посла и да је на списку тренутно 20.019 убијених жена, дјеце, цивила, војника и заробљеника српске националности.

Он је рекао за Вечерње новости, да се попис српских жртава први пут ради на инситуционалан начин.

- Имали смо резултате из ФБиХ, који су утврдили 24.000 српских жртава, или из Хага, гдје их је било 23.700. Није нам битан статус жртве колико да утврдимо тачан број, и то именом и презименом - навео је Којић и додао да је на списку и 400 убијене српске дјеце.

Коментаришући рад Суда БиХ, чији је нови предсједник недавно постао Ранко Дебевец, Којић је рекао да је тај суд током досадашњег рада донио највећи број потврђених оптужница - 347 против Срба, што је поражавајуће.

- Остатак оптужница потврђен је против 156 лица бошњачке, односно 87 лица хрватске националности - навео је Којић.

Он је додао да је пред Судом биХ до сада правоснажно осуђено 165 лица, од којих 111 Срба.

- Када је ријеч о висини правоснажне казне, Србима је изречено чак 1.646,5 година затвора, Бошњацима само 257, а Хрватима 208 - нагласио је Којић.

Када је ријеч о некажњеним злочинима над Србима пред Судом БиХ, Којић је поменуо злочине у Сарајеву, гдје је, према подацима Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих убијено 3.200 Срба.

Он је поменуо и непроцесуиране злочине над Србима у Посавини, Подрињу, Мркоњић Граду и Озрену.

Извор: СРНА