latinica  ћирилица
12/12/2016 |  15:11 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Влада спремна на компромис око минулог рада (ВИДЕО)

Премијерка Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Влада Српске спремна на компромис са свима, па и са синдикатом образовања када је ријеч о обрачуну минулог рада, што је и показала кроз серију преговора ресорних министара.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"Жао ми је што је Синдикат сам себе искључио из преговора о Закону о раду јер да су тада учествовали, вјероватно би нека рјешења била пуно боља него што су сада. Ми смо тада морали да будемо и послодавац и синдикат, те је било тешко доћи до адекватног рјешења", рекла је Цвијановићева, одговарајући на питање да ли је Влада спремна на компромис са Синдикатом просвјете у вези са смањењем обрачуна минулог рада са 0,5 на 0,3 одсто годишње. Она сматра да је сада потребно приступити завршној фази преговора са синдикатима, што се и ради, а сутра ће бити одржан велики скуп са свим социјалним партнерима на којем ће бити "послагане одређене ствари".

"Да је приликом уређења новог радног законодавства било обезбијеђено учешће синдиката, што је Влада молила, неке ствари би биле логичније послагане", истакла је предсједница Владе.

У Бањалуци је данас прекинута редовна сједница Економско-социјалног савјета Републике Српске о преднацртима Програма економских реформи Српске за период 2017-2019. година и Буџета Српске за наредну годину.

"Разговори социјалних партнера о поменутим документима иду у добром смјеру", речено је Срни у Економско-социјалном савјету.

Најавили су да се наставак сједнице о реформама и буџету, као и о новом кривичном закону и закону о заштити лица која пријављују корупцију, очекује сутра у 17.00 часова у просторијама Министарства за избјеглице и расељена лица Српске.