latinica  ћирилица
10/12/2016 |  15:18 | Аутор: РТРС

Лет из Бањалуке за четири земље

Њемачка авиокомпанија "Sea Air" заинтересована је за увођење путничких летова са бањалучког аеродрома ка дестинацијама у четири земље, а желе да успоставе и теретни саобраћај.
Аеродром Бањалука - Фото: Wikipedia
Аеродром БањалукаФото: Wikipedia

У игри су летови са аеродрома у Маховљанима према једном од најпрометнијих свјетских аеродрома и најфреквентнијим у Њемачкој – Франкфурту. Нијемци су заинтересовани и за успостављање линија према шведским градовима Стокхолму и Малмеу, данском Копенхагену и швајцарском Базелу.

Представници њемачке авиокомпаније презентовали су планове министру саобраћаја и веза РС Неђи Трнинићу и директору "Аеродрома РС" Мирославу Јањићу. Иницијатива за састанак у Бањалуци потекла је управо са њемачке стране што је додатна гаранција да су озбиљно заинтересовани за повезивање РС са европским дестинацијама. Прије доласка у Бањалуку представници "Sea Air" разговарали су са више агенција у Шведској и Швајцарској у којима су наишли на велико интересовање за успостављање авио-линија са Српском.

У Министарству саобраћаја и веза РС су истакли да авиокомпанија "Sea Air" нема финансијских захтјева у виду субвенција од "Аеродрома" и Владе као што је био случај у неким ранијим аранжманима са другим компанијама.

- Једино што су тражили јесте логистичка и пропагандна подршка. Потписали би комерцијални споразум, по узору на оне које компаније потписују у свијету. Договорено је да одмах буде приступљено испуњавању техничких услова чије је спровођење неопходно за реализацију изнесених планова - рекли су у Министарству саобраћаја и веза.

Већ почетком јануара биће одржан нови састанак на ком би биле конкретизоване све активности и предочен нацрт уговора.

- У плану је да летови крену од марта 2017. године два пута седмично, а у љетњем периоду би био уведен још један лет - казали су у Министарству саобраћаја и веза.

Трнинић је рекао да је интересантно што је компанија из Њемачке на своју иницијативу покренула преговоре.

- Они желе да на бањалучком аеродрому стационирају један путнички и један карго авион и запосле дио особља из РС. Мислим да ће све ићи у позитивном правцу и да ће летови почети од прољећа и потпуно заживјети већ у љетном периоду. Успостављањем поменутих авио-линија би много значило за развој ваздушног саобраћаја у РС и демантовало оне који тврде да "Аеродроми РС" немају перспективу - рекао је Трнинић.

Јањић је увјерен да ће бити успостављене линије према четири земље.

- То би био вјетар у леђа за развој "Аеродрома РС" и с тим би лакше постигли своје стратешке развојне циљеве - казао је Јањић.

Њемачка компанија у свом власништву има један авион, а њена фолта је заснована на више изнајмљених летјелица. Авион који би био коришћен за летове из Бањалуке био би кадровски и технички смјештен на маховљанском аеродрому чиме би била створена могућност и за отварање нових радних мјеста.

Према подацима са сајта авиокомпаније "Sea Air" њени авиони лете ка важним европским дестинацијама, а операције обављају са пет аеродрома - Минхена, Рима, Лутона код Лондона, Бергама у близини Милана, те Кротонеа.

Њемачка компанија је изразила интересовање и за карго саобраћај.

О успостављању овог вида саобраћаја из РС представници "Sea Air" су разговарали и са партнерским компанијама из Белгије, Турске и других земаља.

Извор: Глас Српске