latinica  ћирилица
08/12/2016 |  19:13 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Након хапшења осморице Срба, данас поново претреси у Приједору (ВИДЕО)

СИПА је поново у Приједору претресала више локација које су, како се наводи, користила осморица Срба који су прекјуче ухапшени због ратних злочина у Миској Глави и Љубији у љето 1992. године.

Борачке организације огорчене! Поготово, кажу, тиме што су припадници Сипе прво хапсили, а након тога данас претресали објекте како би дошли до доказа.

Поручују, овај поступак је недопустив и позивају Сипу да хитно престане са таквом праксом.

Вијест да су припадници Сипе наставили претресе, изазвала је огорчење Приједорчана. Кажу, то је атак на српски народ, јер само њих хапсе за ратне злочине. Сва три народа сносе одговорност за ратна дешавања и морају бити равноправно процесуирани.

Анкетирани Приједорчани револтирани и кажу да је ово вршење геноцида над Србима, да ухапшени нису криви, да јењто превелика хајка на српски народ...

У Тужилаштву БиХ кажу да су претреси настављени, јер припадници Сипе у уторак нису могли да заврше све активности. Међутим, у приједорским борачким организацијама у то сумњају.

- Да ли то значи да се људи прво ухапсе, па се тек онда прикупљају докази. То је у најмању руку неозбиљно. Ја позивам овог момента људе из СИПА-е да престану са таквом праксом, каже Зоран Предојевић, предсједник Борачке организације Приједор.

Кажу, због оваквих поступака, сви приједорски борци живе у страху.

-Вољела бих да се у Приједору формира Комисија сва три народа и да ми овдје хронологијом догађаја говоримо онако како је било и да одговара онај ко је учинио злодјела, категорична је Здравка Карлица, предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Приједора.

Приједорски борци сматрају да због масовних хапшења и начина истраге, треба да реагују надлежни органи власти.

Тврде, ово није корак ка бољем суживоту, већ пријетња будућности, што мора бити заустављено.

Како сазнајемо, Тужилаштво ће од Суда затражити притвор за осморицу ухапшених.