latinica  ћирилица
08/12/2016 |  18:59 ⇒ 09/12/2016 | 09:26 | Аутор: РТРС

Какав би буџет за 2017. требало да буде по мјери пензионера и послодаваца? (ВИДЕО)

Почела је јавна расправа о Преднацрту буџета за наредну годину и програму економских реформи Републике Српске.
Јавне расправе о економским реформама и буџету (Фото: Влада РС) -
Јавне расправе о економским реформама и буџету (Фото: Влада РС)

Први на разговорима у Влади данас су били послодавци, представници Привредне коморе и пензионери.

Потпредједник Владе Антон Касиповић рекао је да је разговор са Привредном комором и Унијом удружења послодаваца био усмјерен на апсолутно јачање реалног сектора.

Предсједник Привредне коморе Борко Ђурић нагласио је да пословна заједница није имала довољно времена да анализира понуђени документ нити да већи број привредника о њему да своје мишљење.

Мјешовита радна група у понедјељак ће анализирати понуђени програм економских реформи.

Када је ријеч о пензионерима, ова популација очекује да и наредне године за пензије у Српској буде издвојено 10,4 одсто од укупног бруто домаћег производа.

У документу нисмо препознали наше приоритете, јер је сачињен другачије од досадашњих економских политика, поручили су у Привредној комори Републике Српске. Надају се да ће 12. децембра, радна група, сачињена од представника Владе Српске, Уније удружења послодаваца и Привредне коморе, доћи до договора о Преднацрту програма економских реформи.

- Требало би да у понедјељак направимо нови састанак гдје би радна група извршила анализу свега и да добијемо одговоре гдје се налази све оно што смо ми предлагали, каже Борко Ђуриђ, предсједник Привредне коморе Републике Српске.

Састанак са потпредсједником Владе имали су и пензионери, незадовољни износом који је намијењним овој категорији становништва.

Траже да издвајања буду бар иста као и претходних година. Раде Ракуљ изражава бојазан ће постотак за пензије од укупног БДП-а наредне године бити нижи него до сада.

- Ми нећемо имати ни 10 одсто учешћа у бруто друштвеног дохотка што значи да ће пасти средства за пензијски систем, тврди предсједник Удружења пензионера Републике Српске.

Из Владе увјеравају да ће повећања пензија ипак бити.

- Због осјетљивости ове категорије, због услова у којима живе, због тога што многима од њих неопходно лијечење и лијекови- повећања пензија ће бити, истиче Антон Касиповић, потпредсједник Владе Републике Српске.

Кад је ријеч о послодавцима и привредницима, потпредсједник Владе Српске Антон Касиповић истиче да је Влада понудила солидан документ и с пажњом ће размотрити резултате заједничког састанка како би његов текст био побољшан.

Јавна расправа о Преднацрту буџета ипрограма економских реформи наставља се и сутра када ће своје ставове Влади изнијети представници Синдиката, Савеза општина и градова, те Уније студената Републике Српске и Омладинског савјета Српске.