latinica  ћирилица
08/12/2016 |  18:49 ⇒ 18:49 | Аутор: РТРС

Давидовић: Повећан број случајева насиља у породици и над дјецом

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић рекла је да је прошле године у односу на 2014. пријављен већи број случајева насиља у породици и над дјецом, те да се жртве лакше одлучују да пријаве насиље јер виде да имају подршку друштва.
Јахорина:"Зауставимо насиље заједно" - Фото: СРНА
Јахорина:"Зауставимо насиље заједно"Фото: СРНА

Она је прије почетка конференције на Јахорини под називом "Зауставимо насиље заједно", рекла да је број пријављених случајева насиља повећан зато што полиција, здравствене установе, школе, судови и центри за социјалнии рад у већем проценту достављају податке.

Давидовићева је нагласила да је и ова конференција, која се одржава у оквиру кампање "16 дана активизма у борби против родно заснованог насиља", прилог у борби против насиља у сваком смислу, а нарочито против насиља над дјецом.

"Циљ конференције, на коју су позвани представници 28 основних и средњих школа Сарајевско-романијске регије, јесте да унаприједимо поступање просвјетних радника у препознавању насиља над дјецом и у превентиви", појаснила је Давидовићева.

Према њеним ријечима, циљ одржавања овог скупа је и јачање капацитета просвјетних установа како би више чиниле на препознавању и заштити дјеце од злостављања, насиља и занемаривања.

Давидовићева је нагласила да су дјеца најосјетљивија категорија и да врло често трпе насиље, а мисле да немају коме то рећи јер немају ту слободу, а просвјетни радници су у прилици да препознају дијете и да реагују.

Она је најавила да ће овакве конференције бити одржане и у другим регијама, јер је најважније дјеловати превентивно, као и да дјеца схвате колико је насиље друштвено неприхватљиво.

Начелник Центра за подршку дјеци жртвама насиља, злостављања и занемаривања при Болници у Фочи Дејан Бокоњић навео је да Центар за годину дана, колико постоји, има 43 злостављане и занемариване дјеце.

Он је додао да се Центар бави откривањем и третманом дјеце која су жртве занемаривања и злостављања, те да надлежни већ процесуирају неке случајеве.

"У нашем центру, осим три педијатра, раде и психолог, социјални радник, дјечији психијатар, а имамо и гинеколога и хирурга", каже Бокоњић и додаје да је сарадња добра и са полицијом, јавним тужиоцем и центрима за социјални рад.

Он је нагласио да је ово велики проблем којем треба посветити посебну пажњу.

"Највише има физичког злостављања, али има и сексуалног злостављања и занемаривања", рекао је Бокоњић и додао да има случајева да отац туче супругу и дјецу, а онда се то понавља и та дјеца на исти начин малтретирају своје ближње.

Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Радмила Коцић Ћућић рекла је да ће на конференцији бити ријечи и о Протоколу о поступању у случајевима насиља, злостављања или занемаривања дјеце, који школе примјењују од 2012. године.

"Имамо веома позитивна искуства, али данас смо се окупили да видимо да ли је потребно ревидирање овог документа", додала је Коцићева.

Директор Основне школе "Алекса Шантић" у Војковићима Живорад Кузмановић каже да у овој приградској школи није изражено насиље над дјецом, посебно посљедњих година.

Конференцију организује Министарство породице, омладине и спорта Репблике Српске у сарадњи са Министарством просвјете и културе Српске.

Извор: СРНА