latinica  ћирилица
08/12/2016 |  17:02 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Касиповић: Разговори усмјерени на јачање реалног сектора

Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић оцијенио је као веома добар, конструктиван и усмјерен на јачање реалног сектора разговор са представницима Привредне коморе и Уније удружења послодаваца Српске о Преднацрту програма економских реформи Републике Српске за период 2017-2019. година и Преднацрту буџета за сљедећу годину.
Јавне расправе о економским реформама и буџету (Фото: Влада РС) -
Јавне расправе о економским реформама и буџету (Фото: Влада РС)

Касиповић је навео да би у понедјељак, 12. децембра, требало да радна група, сачињена од представника Владе Српске, Уније удружења послодаваца и Привредне коморе, настави разговоре о Преднацрту програма економских реформи Републике Српске за период 2017-2019. година и размотри да ли су добро позиционирани приједлози пословне заједнице.

"Разговори су били добри са наглашеним акцентом на Програму економских рефоми. Влада Српске је понудила солидан документ и с пажњом ће размотрити резултате заједничког састанка да би био побољшан текст овог акта", рекао је Касиповић новинарима у Бањалуци након састанка са представницима Привредне коморе и Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Он је истакао да је важно да из наведеног документа буде сачињен и акциони план и очекује да ће ови документи бити на вријеме припремљени за скупштинску расправу која би требало да буде одржана 21. децембра.

Говорећи о статусу пензионера у Републици Српској, Касиповић је навео да у Српској нема могућности за редовно повећање пензија, али да одређеног повећања мора бити због услова у којима они живе.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић рекао је да привредници нису имали прилике у потпуности да анализирају овај документ, јер није било довољно времена.

"У овом документу нисмо препознали све наше приоритете, јер је методолошки И садржајно другачије сачињен од досадашњих економских политика. Очекујем да ће мјешовита радна група детаљно анализирати све да би у овај документ били уврштени наши приједлози с циљем стварања квалитетнијих услова за привређивање", каже Ђурић и подсјећа да је у Српској више од 350 парафискалних намета.

Након састанка са представницима Привредне коморе и Уније удружења послодаваца Републике Српске, представници Владе Српске разговарали су са Удружењем пензионера Српске.

Представници Владе требало би да сутра у 9.00 часова разговарају са представницима Савеза синдиката Републике Српске.

Сутра у 11.00 часова планирана је јавна расправа са представницима Савеза општина и градова, док су разговори са Унијом студената Републике Српске и Омладинским савјетом Српске предвиђени у 16.00 часова.

Извор: СРНА