latinica  ћирилица
08/12/2016 |  16:02 ⇒ 21:20 | Аутор: РТРС

Јавни сектор под лупом: Има ли прекобројних радника у јавним предузећима? (ВИДЕО)

Лупа је изнад јавног сектора. Реформе, које су најављене, изгледа, неће заобићи ни отпуштања прекобројних радника, ни смањење плата. Док о томе сви још стидљиво говоре, чини се, резови мора да буду направљени. И то ускоро.
Има ли прекобројних радника у јавним предузећима? - Фото: РТРС
Има ли прекобројних радника у јавним предузећима?Фото: РТРС

Оправдано или не, влада мишљење да је тзв. државни посао, обећано занимање коме многи теже. Сигурно радно мјесто, редовна плата,п а до пензије. Да ли вођени овом логиком можемо да закључимо да у јавном сектору има вишка запослених?

- Сигуран сам да у једном дијелу јавног сектора, који не подразумијева Владине институције има једног дијела вишка запослених. Прије свега мислим на одређене агенције и на одређена јавна предузећа, гдје дневно чујете одређене директоре који то коментаришу, рекао је Зоран Тегелтија министар финансија Републике Српске.

А један од тих примјера су Жељезнице Републике Српске. Тренутно је у овом јавном предузећу запослено 3.129 радника. Анализама је утврђено да прекобројних има.

- Показују да би садашњи обим пословања односно обим превоза могао да се одвија са 300 радника мање. Дакле, вишка има, с обзиром на обим превоза, колико тачно, зависиће од тога шта ће да покаже реструктурирање компаније, истакла је Нада Савић Стевановић портпаролка ЖРС.

Небојша Ђокић из Синдикат саобраћаја и веза РС наглашава - Гдје је Свјетска банка представила програм реструктурирања ЖРС, ми смо ту учествовали, гдје је видљиво да ће у једном релативно кратком периоду остати без посла 1.700 радника. Значи да ће исказати технолошки вишак.

Док из ресорног синдиката страхују од масовног отпуштања радника, из управе Жељезница тврде да ће проблем вишка запослених бити ријешен пензионисањем, преквалификацијама, али и исплатом отпремнине. Вишак радника, на сличан начин желе да ријеше и у Шумама Српске. Не желе да лицитирају колико је запослених, од 4.800 вишак. Тачан број, кажу биће познат почетком нове године, када буде завршена систематизација.

- Без обзира шта показао, ми ћемо смоћи снаге да и поред тога што се укаже као потреба, извршимо прерасподјелу на друга стручна радна мјеста која ћемо идуће године кроз проширење дјелатности усмјерити те исте раднике, сматра Ристо Марић директор Шума РС.

Ово су само нека од јавних предузећа у којима су најављени резови. За сада, 5.614 запослених у јавној управи може мирно да спава. Отказа нема. Барем како најављују из Владе. Међутим, подсјећају да јавна потрошња мора да буде смањена. Знају и како.

- Заустављањем раста плата. Врло контролисаним било каквим могућностима запошљавања у јавном сектору и на тај начин ћемо лична примања довести на стандард који је прихватљив, додао је Тегелтија.

Томислав Врховац из Синдикат управе нагласио је да је договор био да се од 2010. године не запошљава не само у управу него у управу, правосуђе, у просвјети да се не запошљавају радници изузев пријеке потребе.

- Ја морам да кажем да је послије тога у управи запослено 570 радника, додао је Врховац.

Ко је за то крив, сада није битно. Најважније је наћи начин за уштеде. А ресорна министарства тврде да имају начин да то направе у просвјети и здравству. И то без отказа.

- Ако би подручна одјељења и деветоразредне школе угасили на тај начин би могли извршити уштеде, а те раднике запослити у продуженом боравку, рекао је Дане Малешевић министар просвјете РС.

Министар здравља Драган Богданић је истакао да постоји и природни одлив.

- Имамо и тежњу да се иде за бољим, да се траже бољи услови. Сигурно да нећемо имати услове какве нуде у Њемачкој, с обзиром да су и плате и доприноси много мањи, истакао је Богданић.

За запослене у здравству Шантићеви стихови: Сунце туђег неба... не важе. Ипак, никоме није до пјесме. Најмање локалним управама у којима такође има прекобројних. У фокусу су Требиње,Г ацко и Невесиње. Како то ријешити? Рок је до 2019.

- Да припреме санационе планове за евентуална отпуштања радника, евентуално докупљивање стажа или шта већ закон оставља као могућност, сматра Лејла Решић министарка управе и локлане самоуправе.

У синдикату управе су за то да проблем буде ријешен, али нису и за отпуштања радника, ни смањење плате. Тврде да лични дохоци запослених у управи нису завидни. Анализе бањалучког Центра за истраживање кажу другачије.

- Ако поредимо просјечну плату у Владином сектору и просјечну плату у приватном видјећемо, онда , када смо радили та истраживања, да је била 60 одсто већа у јавном сектору, рекао је Огњен Ђукић Центар за истраживање ГЕА БЛ.

Врховац истиче да ако се упореде плате у Управи према квалификацијама све до оних руководилаца, плате су мање него у привреди, тамо гдје привреда ради.

Свако има своју рачуницу. Али оно што планира преднацрт буџета за сљедећу годину јесте око седам милиона марака смањено издвајање за плате у односу на 2016.

Погађате ли шта запосленим у јавном сектору, наравно осим здравља и среће, још пожељети за новогодишње празнике?!