latinica  ћирилица
08/12/2016 |  15:58 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

Градишка усвојила Нацрт буџета за нaредну годину (ВИДЕО)

Одборници Скупштине општине Градишка усвојили су Нацрт буџета за нередну годину у износу од 24.004.000 марака.
Општина Градишка (фото: faktor.ba) -
Општина Градишка (фото: faktor.ba)

Уштеде на смањеним примањима начелника, одборника и општинских функционера, биће пресусмјерена за социјална давања. 

Плате општинских функционера и одборнички додаци умањени су за 10 процента. У наредној години и политички субјекти из општинске касе добиће 30 хиљада марака мање.

Док представници власти подржавају уштеде и расподјеле социјалним категоријама, представници опозиције имају примједбе јер је фонд за плате повећан.

- Мислим да се у креирању Нацрта буџета интензивно водило рачуна о социјалном збрињавању категорија штићеника Центра за социјални рад, каже Ранка Перић Ромић из СНСД-а.

- У вези с платама радника имамо замјерке -гдје је знатно повећање а самим тиме и повећење броја по систематизацији броја запослених у општинској администрацији са 154 на 172, истиче СДС-ов Мирко Самарџија.

Нова запошљавања биће у складу са законом и неопходна су да би се оспособила уништена административна служба да би могла да ради у пуном капацитету, каже начелник општине Зоран Аџић.

- Морали смо мало да повећамо износе, односно средства за личне дохотке, да би само задовољили законску регулативу да би локална управа могла да ради у складу са законским прописима. Овдје уопште није доведен у питање број радника локалне управе у односу на оно што допушта закон о локалној самоуправи, појашњава Аџић.

Скупштина је разријешила чланове надзорних одбора и директоре општинских предузећа који су били вршиоци дужности и именовала нове.