latinica  ћирилица
08/12/2016 |  15:50 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Делегација пољског Воломина у Дервенти (ВИДЕО)

Дервента је амбијент погодан за инвестирање и у наредном периоду очекује се проширење сарадње у области привреде, културе и спорта и са областима у Пољској, закључено је на састанку делегације округа Воломин с представницима локалне власти.
Делегација из Пољске у Дервенти - Фото: РТРС
Делегација из Пољске у ДервентиФото: РТРС

О условима инвестирања и потенцијалима Дервенте са начелником општине разговарали су пољски привредници и представници власти. 

Пољски инвеститори потенцијал за сарадњу виде у области дрвне и хемијске индустрије. Хемичар и изумитељ Богдан Домагала, власник је компаније која производи компоненте за аутомобилске гуме, али и технологију за НАСУ и нафтну индустрију.

Заинтересован је за покретање погона у Дервенти:"Пољски привредници траже нова радна мјеса у Европи, имају капитал за инвестиције, имају најновије технологије и тражимо мјеста као што је ово овдје, да инвестирамо. Мислим да брзо и у кратком времену можемо да почнемо да сарађујемо."

Делегација из округа Воломин сарадњу на свим пољима очекује у најскорије вријеме, што намјеравају озваничити потписивањем споразума.

- Важан је споразум, не само у инвестицијама, него и у култури и спорту. Ми смо доста тога урадили и причали и у Бањалуци и овдје, истиче Кажимир Жераковски, предсједник општине Воломин.

О условима за инвестирање и тренутном стању привреде у Дервенти гости из Пољске разговарали су са начелником општине Милорадом Симићем.

- Мислим да су стекли једну добру слику. Ми нудимо доста доброга и они су у одушевљени. Кад смо их информисали о ономе шта Дервента ради, шта значи, гдје она уопште стоји географски...отварамо разговорре и увјерен сам да ће то ићи добрим током, оптимиста је начелник дервенте Милорад Симић.

Гости из Пољске посјетили су неколико предузећа на подручју Дервенте, те позвали руководство општине и привреднике на Форум привредника који ће бити одржан одржати у марту.