latinica  ћирилица
08/12/2016 |  15:42 ⇒ 16:30 | Аутор: РТРС

Синдикат правосуђа: Иницијатива за оцјену уставности начина обрачуна превоза

Представници Синдиката правосуђа Републике Српске саопштили су данас да су Уставном суду Српске предали иницијативу за оцјену уставности спорног Упутства за начин обрачуна превоза за запослене у правосудним институцијама.
Бањалука- прес конференција Синдиката правосуђа - Фото: СРНА
Бањалука- прес конференција Синдиката правосуђаФото: СРНА

У Синдикату наводе да на јучерашњем састанку са министром правде Републике Српске Антоном Касиповићем и његовим сарадницима није постигнута сагласност о накнади за превоз која је, како су навели, на штету радника.

"Синдикат је раније позвао ресорно мнистарство да предочи Преднацрт буџета, али се то није десило. Ипак, ми смо тај веома значајан документ набавили из других извора и даћемо своје примједбе и сугестије на дио који се односи на накнаде", саопштено је из Синдиката правосуђа Српске.

У Синдикату тврде да су исказали спремност за заједничко проналажење начина на који би се извршила уштеда у буџету Министарства правде.

Наводе и да није постигнута сагласност у вези са најављеним умањењем накнаде по основу радног стажа, што у стварности представља умањење плата за раднике.

"Настављамо припреме за спровођење штрајка упозорења којим желимо исказати незадовољство неприхватањем ових захтјева", поручили су из Синдиката правосуђа и додали да су покренули иницијативу Предсједништву Савеза Синдиката Српске да се укључи у рјешавање питања умањења права радника предвиђених Нацртом буџета за 2017. годину, као и најављеном смањењу плата за запослене који се финансирају из буџета.

У Синдикату додају да је формирана заједничка комисија /синдиката и ресорног министарства/ за тумачење одредаба Посебног колективног уговора за област правосуђа.

Извор: СРНА