latinica  ћирилица
08/12/2016 |  15:40 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

Модрича: Одликовања за 14 породица погинулих бораца ВРС (ВИДЕО)

У Модричи су уручена одликовања "Медаља заслуга за народ" за 14 породица погинулих бораца Војске Републике Српске.
Модрича - одликовања - Фото: РТРС
Модрича - одликовањаФото: РТРС

Поводом 15. септембра, Дана несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату постхумно су одликовани борци с подручја Модриче и Дервенте.

Драгана Илић имала је само пет година када је остала без оца Бранка, који је погинуо 1994. године на Градачачком ратишту бранећи Републику Српску.

- Медаља је доказ да живот мога оца није изгубљен узалуд, ово је на неки начин захваланост свим борцима који су се борили, који су изгубили живот, каже Драгана.

Слободанки Милићевић у рату су страдала два сина. И она је изразила захвалност и општини и Борачкој организацији.

Знамење вриједи онолико колико је велико дјело за које се прима, а њихово дјело је велико и зове се Република Српска, поручено је из Модриче.

- Тешко је било какву утјеху дати породицама погинулих. Можемо раћи да смо ту заједно, да ћемо радити онолико колико можемо и да зајеаднички можемо рачунати једни на друге и да будемо јединствени, порука је Младена Крекића, начелника Општине Модрича.

- Ово је поред дуга захвалности и дуг одговорности РС за своје ствараоце. Тако то треба и третирати. Ова постхумна одликовања имају тај смисао и своју сврху да се држава на овај начин захвали, истакао је Недељко Митровић, предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила

За Српску је живот дало 23.000 бораца- још око шест хиљада погинулих требало би да буде постхумно одликовано.