latinica  ћирилица
08/12/2016 |  15:33 ⇒ 16:40 | Аутор: РТРС

Којић: Силовање српске дјевојчице да добије судски епилог

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић поздравио је настојање поступајућег тужиоца да силовање српске дјевојчице у Сарајеву током протеклог рата добије судски епилог и изразио очекивање да ће и остали слични случајеви бити процесуирани.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ, по налогу Тужилаштва БиХ, ухапсили су бивше припаднике такозване Армије БиХ Самира Кешмера /42/, Мирсада Мензиловића /41/ и Елвира Муминовића /41/ због сумње да су починили вишеструко сексуално злостављање и силовање малољетне Српкиње на подручју Сарајева 1993. године.

"Очекујемо да и остали слични случајеви у наредном периоду буду процесуирани и да се све неће завршити на посљедњим хапшењима", рекао је Којић.

Којић је изнио податке да је, због силовања Српкиња, Суд БиХ потврдио оптужнице против 28 лица, а правоснажно осудио шест оптужених, и то на казну од 42 године и шест мјесеци затвора.

"Ријеч је о Веизу Бјелићу, Зринку Пинчићу, Ћериму Новалићу, Јосипу Толићу, Заиму Лаличићу и Маријану Брњићу", истакао је Којић.

Он је навео да су неправоснажно осуђени на 44 године затвора и Иван Зеленика, Иван Медић, Марина Грубишић Фејзић, Едиб Буљубашић, Адил Бојић, Бекир Мешић и Илија Јурић, те да је оптужница за злостављање, односно за убиства жена потврђена за још седам лица.

Којић је подсјетио да је Центар 2014. године почео да прикупља документацију о страдању жена - жртава рата, тако да је у базу података унесено 1.400 имена жена које су током протеклог рата углавном биле изложене сексуалном насиљу и тортури.

"Тренутно располажемо и податком из наше базе о 2.789 Српкиња које су страдале у рату, а још се траже посмртни остаци 315 жена које се воде као нестале", истакао је Којић.

Он је рекао да су Српкиње, које су у Сарајеву биле затворене у логорима, затворима, подрумима прошле прави пакао, а оне које су преживјеле, смогле су снаге да о томе и проговоре.

Којић наводи да о бруталности злочина и сексуалног насиља над Српкињама у протеклом рату у БиХ свједоче и потресне исповијести, од којих су неке објављене у монографији "Наша исповијест-Жене жртве рата из Републике Српске 1992-1995", коју је Центар припремио у сарадњи са Удружењем жена жртава рата из Српске и уз велику подршку институција Србије и Републике Српске.

"Међу исповијестима је и свједочење Раде Драгичевић о силовању њене кћерке Мирјане, али и бројне друге које обавезују да се брутални злочини почињени над женама и дјевојчицама српске националности истраже, документују и процесуирају", каже Којић.

Извор: СРНА