latinica  ћирилица
08/12/2016 |  15:04 ⇒ 17:26 | Аутор: РТРС

Калиновик шири дрво-прерађивачку производњу (ВИДЕО)

Општина Калиновик путем развојних пројеката планира улагање у пољопривреду и туризам, а тиме и отварање нових радних мјеста.
ДИ Калиновик - Фото: РТРС
ДИ КалиновикФото: РТРС

Дрвна индустрија је и прије тридесет година била главни покретач развоја у општини Калиновик. Након година затишја поново се покрећу дрво-прерађивачке фирме које ширењем производње запошљавају све већи број становника Калиновика.

Поједини дрвопрерађивачи из Калиновика сву своју производњу извозе на италијанско тржиште.

Кренули су скромно, прије пет година припремали дрва за огрев и дрвени угаљ за роштиљ. У почетку је радило шест радника, данас је у Интеркалу запослено 30 радника.

Снежана Говедарица је од оснивања у овим погонима. Каже да је важно да су редовна примања и да је добра радна атмосфера, самим тим лакше се ради.

- А што се тиче плаћања, све је редовно и без икаквих проблема, додаје Снежана.

Сву производњу пласирају на италијанско тржиште. На прољеће планирају проширење производње, па ће се самим тим јавити потреба за новим радницима.

Славко Шкркар, директор Интеркала Калиновик, каже да су у фази преговарања са страним купцима да се од сљедеће године постави једна нова линија за производњу.

- Највјероватније ће то бити елементи за намјештај а самим тим ће и број радника бити удвостручен у односу на садашњи број, појашњава Шкркар.

У општини путем разних погодности помажу привредна предузећа како би им олакшали пословање. У наредној години најављују нова радна мјеста.

-  Тренутно је актуелна реконструкција простора у сврху адаптације установе за смјештај старијих лица. Грађевински радови су у завршној фази и у наредној години улазимо у јавну набавку намјештаја и опремања установе и онда би требали кренути с радом, прича нам о аотивностима у општини начелница Милева Комленовић.

Општина Калиновик поред шумског богатства обилује и великим површинама под пашњацима и плодном земљом која је погодна за пољопривреду. У плану је да се оранице дају под концесију за узгој кромпира и жита.