latinica  ћирилица
08/12/2016 |  14:48 | Аутор: РТРС

Кузмановић поново предсједник АНУРС-а

редсједник Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ Рајко Кузмановић данас је поново изабран на чело те институције на изборној сједници Скупштине АНУРС-а у Бањалуци.
Рајко Кузмановић - Фото: РТРС
Рајко КузмановићФото: РТРС

Потпредсједници Академије остају академици Љубомир Зуковић и Васкрсија Јањић, као и академик Драгољуб Мирјанић на функцији генералног секретара, док ће академик Алекса Буха бити члан Предсједништва АНУРС-а.

За секретара Одјељења друштвених наука изабран је академик Драго Бранковић, а секретара Одјељења за књижевност и умјетност дописни члан АНУРС-а Бранко Летић, за секретара Одјељења природно-математичких и техничких наука академик Бранко Шкундрић. Секретар Одјељења медицинских наука биће академик Драган Данелишен.

Поднесен је и извјештај о раду АНУРС-а у протеклом четворогодишњем периоду, усвојен Програм рада и буџет за наредну годину у износу од око 1,2 милиона КМ.

- Идуће године треба да се одржи пет научних скупова од којих су најважнији - о Српској и њеном статусу у дејтонској БиХ, те о савременим материјалима у соларној енергији - рекао је Кузмановић.

Академија је у посљедње четири година одржала 37 домаћих и међународних научних конференција и скупова, те урадила 25 пројеката.

Кузмановић је рекао да је међу пројектима, уз стандардизацију српског језика, најзначајнији рад на Енциклопедији Републике Српске.

- Прикупили смо око 11.000 одредница од којих је обрађено око 3.500, као и око 900 насељених мјеста. Завршен је први том Енциклопедије који обухвата слова А и Б, а који ће у штампу бити предат најкасније за десетак дана - најавио је Кузмановић и додао да је за други том Енциклопедије завршено 80 одсто одредница.

Извор: СРНА