latinica  ћирилица
08/12/2016 |  13:30 ⇒ 19:34 | Аутор: РТРС

Сеферу Халиловићу казна због вријеђања Републике Српске

Централна изборна комисија БиХ данас је у Сарајеву у поновљеном поступку изрекла новчану казну од 5.000 КМ Босанскохерцеговачкој патриотској странци - Сефер Халиловић због говора мржње у предизборној кампањи када је Халиловић назвао Републику Српску "геноцидном творевином".
Сефер Халиловић                (Фото:nezavisne.com) -
Сефер Халиловић (Фото:nezavisne.com)

ЦИК је утврдио да је Халиловић на предизборном скупу 26. септембра у Новом Граду користио језик који би некога могао навести или подстаћи на насиље или ширење мржње. Халиловић је том приликом назвао Републику Српску "геноцидном творевином".

Члан ЦИК-а Бранко Петрић истакао је да би толерисање оваквих иступа, посебно у предизборној кампањи, представљало опасан преседан и дало инспирацију другима како се могу понашати.

ЦИК је раније казнио Халиловића за ову изјаву, на шта се он жалио Суду БиХ, који је оцијенио да Комисија није доказала да је ријеч о говору мржње.

Комисија је, након разматрања извјештаја о извршеним провјерама, овјерила шест кандидатских листи са 21 кандидатом из Скупштине општине Соколац за избор одборника у Скупштину града Источно Сарајево.

За избор одборника у Скупштину града Источно Сарајево овјерени су практично сви одборници у Скупштини општине Соколац.

ЦИК је на основу налаза ревизије финансијских извјештаја политичких странака из 2014. године изрекао новчане казне за 12 политичких странака, 13 странака кажњено је забраном кандидовања на наредним изборима, а за једну странку обустављен је поступак.

Највиша новчана казна изречена је Странци европске социјалдемократије - 62.100 КМ, слиједи Демократски народни савез са 10.500 КМ, док је БОСС-Босанска странка - Мирнес Ајановић кажњен са 5.000 КМ.

Странци за БиХ изречена је казна од 4.700 КМ, са 1.500 КМ кажњен је Хрватски народни савез, по хиљаду КМ казне изречено је Босанскохерцеговачкој народној странци, Босанскохерцеговачкој патриотској странци - Сефер Халиловић, Комунистичкој партији и Покрету за наш град, а 500 КМ Сељачкој странци.

Због недостављања финансијских извјештаја за 2014. годину, ЦИК је изрекао административну мјеру ускраћивања права кандидовања на наредним изборима сљедећим странкама: БХ Слободни социјалдемократи, Еколошка странка Е5-Зелени, Хрватска народна заједница, Хрватска народна заједница 1908, Нова грађанска иницијатива - Козарац, Партија правог пута, Партија социјалне правде, Партија социјалне и економске правде, Политичка организација Независна листа-За мој град, Сложна народна странка, Српски покрет обнове Републике Српске, Странка праведне политике и Унија социјалдемократа - Унија за све нас.

У расправи о овом питању члан Комисије Суад Арнаутовић затражио је да се питање финансирања политичких странака уреди у Федерацији БиХ, која нема закон за ову област.

Арнаутовић је оцијенио да законско рјешење које је донијела Република Српска представља идеалан модел за уређивање питања финансирања политичких странака на нивоу БиХ.

Извор: Срна