latinica  ћирилица
08/12/2016 |  12:51 ⇒ 09/12/2016 | 07:51 | Аутор: РТРС

Додик: Странци су растурили Југославију, па ће и БиХ (ВИДЕО)

Након разговора са премијером Србије , предсједник Републике Српске Милорад Додик дао је већи број интервјуа српским медијима. За Спутњик каже да странцима није битно што се у БиХ враћа стотине муџахедина и што постоји скривена локална структура у БиХ која то ради.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Зато је каже, Бакира Изетбеговића толико увриједила хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић када је отворила то питање. Током рата преко Хрватске у БиХ стигло је 4.000 муџахедина и логично је очекивати да Хрвати знају о чему је ријеч.

Страни фактори растурили су и бившу Југославију, а то ће учинити са Босном и Херцеговином, каже предсједник Српске. Српска је додатно свјесна спекуланата и лоших намјера које су годинама концентрисане у Сарајеву према њој, али и међународног фактора који је тамо нудећи неке повластице, покушавао Српској да узме оно што јој је важно. 

Република Српска располаже сазнањима и доказима да логистику за живот терористичких група даје политички естаблишмент муслимана на челу са Бакиром Изетбеговићем. Он је дошао на чело Предсједништва и рекао “Ја настављам путем свога оца“ – то су приче које се не могу одбацити - каже Додик.

- Окрените се и видите која је данас најважнија тема у Сарајеву- масовно усељење Арапа ено сад праве истраге. Кад сам ја рекао прије три године да је план да се изграде куће и насеља која ће увести у БиХ 500 хиљада људи тога свијета онда су рекли да сам ја националиста па што се ви сад борите против тога да ли је легално набављена куца није 700 кућа које су купили сад се процесуира на судовима, рекао је Додик.

Гостујући на ТВ Војводини, предсједник Додик рекао је да је референдум био у функцији потврде 9. јануара- Дана Републике Српске. Српска је на бази тог референдума донијела закон о Дану Републике. За Српску, референдум је завршена прича јер је исказао вољу народа и није био дестабилизирајући фактор, каже Додик.

- Он је показао одлучност институција Републике Српске да се то деси није направио никакву дестабилизацију осим у мозговима оних људи који су били против и сада траже неко санкционисање или траже изнова нешто што би окаљало тај референдум, а ја им кажем референдум је беспрекорно проведен а Уставни суд је спекулативно мјесто, истакао је Додик.

Коментаришући ставове опозиције да је референдум био у функцији предизборне кампање и његове побједе на изборима, Додик каже да му је драго што се референдум идентификује са њим и да је поносан што је проведен у Српској. Године референдума за њега тек долазе.

- Баш ми је жао да су они тако наивни и блесави насјели на то, како су они баш насјели на то , па они су гласали за одлуку за то а онда кад су странци рекли не смијете то онда су они да би побјегли од одговорности странаца рекли то је Додиков референдум, па погледајте ко је гласао за одлуку о референдуму, рекао је предсједник Српске.

Још једном је истакао да Закона о Уставном суду БиХ нема, да Српска покушава да предложи тај закон, јер је проблем што се у том суду креирају одлуке на основу Правилника по којем одлучују саме судије.

- То је мјесто спекулација од почетка и тамо су интерним правилима судија прописали да од девет судија , два Србина, два Хрвата и два Бошњака и три странца већина је пет и онда се концентришу 3тристране судије и два муслимана и доносе одлуке да укину нама празник и неко мисли да ћемо ми то прихватити. Е, нећемо!, рекао је Додик.

Предсједник Додик је нагласио и да у Српској никога не занимају закључци Савјета за спровођење мира у БиХ. Ароганција међународне заједнице, каже, може учинити само да БиХ таква каква је замишљена у Дејтону, вјероватно неће ни постојати. Додик је рекао и да је успостављањем Суда и Тужилаштва БиХ мимо Устава, била јасна намјера да се Република Српска дисциплинује и у њој све криминализује. Ријеч је о, како каже Додик, пузајућој сјечи свих важних Срба у Српској. 

Додик: Не вjерујем да ће Иванићева иницијатива довести до резултата

Предсједник Републике Спске Милорад Додик изјавио је да нема ништа против инцијативе да бошњачки политичари у Сарајеву треба да направе искорак ка Београду за унапређење односа двије земље, али да не вјерује да ће то довести до резултата.

Упитан о инцијативи коју је недавно покренуо председавајући Председништва БиХ Младен Иванић, Додик је рекао да су се бошњачки политичари и раније састајали али да то није дало резулата.

- То није наша (Савеза независних социјалдемократа) инцијатива - рекао је предсједник Републике Српске.

Према његовим ријечима, бошњачки политичари су се и раније састајали, али "они немају фактичку моћ да представљају БиХ".

- Нека се састају, немам ништа против - рекао је предсједник Српске.

Иванић је недавно у интервјуу агенцији Бета рекао да ситуација на Балкану "доминантно зависи од односа у троуглу Загреб-Сарајево-Београд" и да би смиривање напетости у тим односима имало врло позитивне импликације по цијели регион. Он се заложио за тројни састанак лидера БиХ, Хрватске и Србије, али и навео да од таквог сусрета не очекује много, већ да се покаже да кључни људи три земље могу сјести заједно и у "нормалној атмосфери" попричати о политичким темама и створити мало позитивнију слику о међусобним односима.

Извор: РТРС/Спутњик/Новости