latinica  ћирилица
08/12/2016 |  09:43 ⇒ 09/12/2016 | 08:04 | Аутор: РТРС

Караџић: Главни кривци за рат су "изван БиХ и Југославије"(ВИДЕО)

Први предсједник Републике Српске, Радован Караџић, након њемачког "Цајта", дао је први интервју и за српске медије. За београдски "Недељник" истиче - злочин у Сребреници починио је издајник српског народа, а кривце за рат деведесетих, каже да би требало тражити ван Југославије и БиХ.
Караџић за београдски Недељник - Фото: Screenshot
Караџић за београдски НедељникФото: Screenshot

Формирање Југославије било је грешка, али још већа јесте начин на који је уништена, сматра бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић. У интервјуу за београдски Недељник тврди - осјећања Хрватске према Југославији и Србима су превладала, и то је довело до крвопролића. Најтеже питање за њега је о Сребреници.

- Ко год је то урадио, био је то издајник српског народа и највише је оштетио српске интересе. То се никад није десило у нашој историји и није се смјело догодити ни сада. То је било потпуно идиотски глупо, починити злочин који се могао избјећи и то на крају рата који смо добијали, рекао је Караџић.

Кривце за крвави разлаз бивших република, каже, требало би тражити ван Југославије и БиХ. Почетак сарадње са Алијом Изетбеговићем деведесетих било је обећавајуће. Тврди да би тако и остало да на Изетбеговића нису вршени спољни притисци због којих је отишао другим путем.

- Иако међуетнички односи нису били идеални нама је ишло врло добро и са муслиманским и са хрватским странкама, предводећи све организационе и предизборне активности, истакао је Караџић.

Очување, безбједности и будућности у Скупштини српског народа у ратним временима био је примарни циљ за Радована Караџића.

- То је била она врста вођства какво (ми у Босни) нисмо имали већ неколико вијекова, посвећени, одлучни и неспремни да распродају наше националне интересе. Коначно они су одобрили преговарачком тиму да пружи коначне концесије у име мира, нагласио је први предсједник Републике Српске.

Баш због тога, први предсједник поносан је на Републику Српску и народ који је истрајао у својој борби за слободу коју је коначно, након 600 година различитог робовања, добио. Они који су за Српску жртвовали дјецу и родитеље, чуваће је, сматра Караџић, као своје и остварење своје дјеце.

- Република Српска сада треба да учини све што је могуће на економском опоравку. Срећан сам што је Република Српска вјечна, чак и када би се придружила Србији у будућности, закључио је Караџић.

Говорећи о лидерству садашњег предсједника Милорада Додика, Караџић каже да из даљине то не може оцијени, али, ко год добије већину гласова заслужује да буде лидер Републике Српске.