latinica  ћирилица
08/12/2016 |  08:57 ⇒ 10:08 | Аутор: РТРС

Слиједи ли забрана петокраке у Хрватској?

Премијер Хрватске Андреј Пленковић најавио је законско рјешење које би одредило однос према симболима свих тоталитарних режима, али засад није јасно како би тај закон изгледао, пише "Вечерњи лист".
Хрватска застава - Фото: Getty Images
Хрватска заставаФото: Getty Images

Позивајући се на изворе из ХДЗ, лист наводи да још није познато да ли ће тај закон бити део кривичног закона, прекршајног или ће то бити посебан закон.

Саговорници листа, који ће вјероватно бити укључени у израду тог закона, кажу како би закон требало да третира и звијезду петокраку као симбол комунизма, али напомињу да је она и симбол антифашистичке борбе и свјесни су да би забрана истицања петокраке изазвала револт.

"Након што се усвоји државни буџет, почеће се радити на том закону. Однос према симболима тоталитаризама може бити дио кривчног закона, али и прекршајног, али може бити и посебан закон", рекао је саговорник "Вечерњег".

Напоменуо је да ће се проучити законска рјешења осталих земаља када је ријеч о симболима тоталитаризама.

Међутим, он сматра да се политика поново бави темама које деле јавност и које су дио прошлости.

"Највећи приговор прошлом вођству ХДЗ-а био је да се превише бавило прошлошћу, а сад поново отварамо теме којима није лако одредити одговоре", сматра саговорник из ХДЗ-а.

Да се проблем истицања симбола тоталитарних режима треба ријешити системски и законски, Пленковић је најавио након што је у Јасеновцу освануо споменик погинулим припадницима ХОС-а који у свом амблему има натпис “За дом спремни“.

Суочен с питањима како ће Влада реагирати на споменик подигнут баш у Јасеновцу, Пленковић је поручио како законски није ријешен проблем истицања знакова тоталитарних система.

Извор: Танјуг