latinica  ћирилица
08/12/2016 |  08:04 ⇒ 08:08 | Аутор: РТРС

Савет Европе: Србији грант од 9,2 милиона евра за станоградњу

Управни одбор Регионалног програма стамбеног збрињавања и Скупштина донатора одобрили су Србији грант у износу од 9,2 милиона евра за трајно рјешавање стамбеног збињавања избјеглих и расељених лица из региона, саопштено је из Савјета Европе.
Савјет Европе - Фото: СРНА
Савјет ЕвропеФото: СРНА

У саопштењу Савјета Европе достављеном Танјугу наводи се да је одлука о томе донијета на заједничкој сједници та два тијела, одржаној почетком мјесеца у Паризу у сједишту Развојне банке Савјета Европе.

Додаје се да су Црној Гори одобрена два гранта - први у износу од 0,9 милиона и други од 1,4 милиона евра, као и да је одобрен захтјев Босне и Херцеговине за повећањем буџета и броја стамбених јединица што ће бити реализовано кроз два раније одобрена стамбена пројекта у вриједности од 2,5 милиона евра.

Одобреним грантовима ће се укупно финансирати изградња нових 650 стамбених јединица за кориснике у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Србији.

Акционари РХП-а су се сагласили да је у оквиру имплементације овог програма, који се спроводи већ четврту годину, остварен велики напредак и да ће до краја године, око 1.000 стамбених јединица бити предато на коришћење, док би у 2017. години тај број требало да буде учетворостручен.

Регионални програм стамбеног збрињавања је заједничка иницијатива Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе и Србије (земље партнери). Циљ РХП је да обезбиједи трајно стамбено збрињавање особа које су биле расељене током рата у бившој Југославији, а и даље живе у тешким условима.

Од четири земље партнера, Србија има највећи број корисника (45.000), а слиједе БиХ са 14.000 корисника, Хрватска (8.529) и Црна Гора (6.063 корисника), наводи се у саопштењу.

Регионални програм стамбеног збрињавања подржава међународна заједница, укључујући ЕУ, коју представља Европска комисија, Сједињене Америчке Државе, Високи комесар Уједињених нација за избјеглице (УНХЦР), Организација за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС ), а програмом управља Развојна банка Савјета Европе.

Извор: РТС