latinica  ћирилица
08/12/2016 |  07:50 ⇒ 17:23 | Аутор: РТРС

НСРС: Није усвојен извјештај о стању у банкарском сектору (ВИДЕО)

Народна скупштина није усвојила извјештај о стању у банкарском сектору у Српској у прошлој години у којем је наведено да је на нивоу укупног банкарског сектора у Републици Српској на крају прошле године исказан губитак од 85,9 милиона КМ. Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић је најавио наставак ове сједнице за уторак, 13. децембра, са почетком у 10.00 часова.
НС РС - Фото: РТРС
НС РСФото: РТРС

15.00... Шеф Клуба СНСД-а Радован Вишковић рекао је да извјештај Агенције за банкарство Републике Српске о стању у банкарском сектору у Српској у прошлој години није усвојен јер се нови посланик СНСД-а Наташа Радуловић није снашла са техником приликом гласања.

"Образложила је да је притиснула тастер, међутим, на екрану није било ни `за`, ни `против` ни `уздржан`. Не видим у томе ништа трагично", рекао је Вишковић и додао да због тога Радуловићева неће сносити посљедице.

Он је истакао да ова странка није против тога да одговарају они који су направили било какву нечасну радњу.

"Став СНСД-а је да сви треба да одговарају, само то треба да раде званичне институције Републике Српске. Нити сам судија, нити тужилац, не желим никога амнестирати", рекао је Вишковић новинарима.

Шеф Клуба СДС-а Вукота Говедарица рекао је да МУП треба да истражи ко је одговоран због пропасти депозита и пропасти Банке Српске и Бобар банке.

14.30... Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас Закон о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима по хитном поступку, којим се мијења назив основних организационих јединица ван сједишта Министарства унутрашњих послова, односно центри и станице јавне безбједности се трансформишу у полицијске управе.
Посланици су усвојили Закон о допунама Закона о здравственом осигурању Српске по хитном поступку којим се уводи интегрисани информациони здравствени систем.

Народна скупштина Српске усвојила је Закон о измјенама и допунама Закона о прекршајима Републике Српске који произлази из потребе усаглашавања са Уставом Српске, те из потребе измјена које су техничке природе.

Посланици су усвојили и Закон о измјенама и допунама Закона о сјемену пољопривредног биља који прецизније дефинише појам аутохтоне сорте, да би се заштитиле домаће сорте које су значајне за Републику Српску.

Усвојен је и Нацрт закона о превозу у друмском саобраћају Републике Српске којим се успоставља тржиште превоза у друмском саобраћају у ком би се примјењивали једнаки услови и једнака правила у погледу приступа тржишту.

Посланици су изгласали и Нацрт закона о заступању у осигурању и посредовању у осигурању и реосигурању Српске којим је дата могућност банкама да обављају дјелатност заступања у осигурању.

Народна скупшина је усвојила Нацрт закона о измјена и допуна Закона о заштити ваздуха Српске којем се приступило због потребе усклађивања домаћег законодавства са законодавством ЕУ, Бечком конвенцијом о заштити озонског омотача, Монтреалским протоколом и међународним споразумима.

Усвојен је и закључак којим је овај Нацрт закона упућен у јавну расправу у трајању од 60 дана.

Посланици су усвојили Стратегију и политику развоја индустрије Српске за период 2016–2020. година, којом су дефинисани приоритети и стратешки циљеви и начини њиховог остваривања.

Усвојен је извјештај Комитета за координацију надзора финансијског сектора за прошлу годину у којем је наведено и да је дат и допринос доношењу одређеног броја реформских закона и интензивиране активности на изради новог закона о банкама Српске.

Посланици нису усвојили Приједлог закона о радним односима у државним органима, који предвиђа брисање одредбе којом је прописано да изабрано лице након престанка функције има право на плату у трајању од шест мјесеци у висини плате коју је имало у вријеме престанка функције, а којег је предложила посланичка група Напредна Српска. Овај акт није добио потребну већину гласова.

Није усвојен ни Приједлог закона о измјенама Закона о статусу функционера јединица локалне самоуправе којим је предложено укидање "бијелог хљеба" за функционере јединица локалне самоуправе, јер није добио потребну већину гласова. И овај акт је предложила посланичка група Нарпедна Српска.

13.35... Замјеник директора Агенције за банкарство Републике Српске Драган Сердар рекао је да су висину каматних стопа које имају банке које послују у Републици Српској одредиле те банке на основу каматних стопа у Европи, на које се додаје још и ризик земље у којој банка послује. "Не желим рећи да је стање одлично, али банкарски сектор је у Српској задржао стабилност", рекао је Сердар у завршној ријечи након расправе о стању у банкарском сектору у Српској за прошлу годину.Сердар је негирао данас у Народној скупштини наводе појединих народних посланика да Агенција није предузела одређене мјере ограничења када је у питању Банка Српске, наводећи да је према тој банци било предузето низ ограничења.

12.30... Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица изјавио је данас да банке пропадају првенствено због лоших пласмана и да се на вријеме требало реаговати да би се спасиле Банка Српске и Бобар банка од таквих пласмана. Током расправе у парламенту о извјештају о стању у банкарском сектору Српске за прошлу годину, Говедарица је упитао зашто Агенција за банкарство Републике Српске није реаговала правовремено. Он је рекао да ће поднијети закључак према којем Народна скупштина обавезује Министарство унутрашњих послова Српске да направи свеобухватну истрагу о пословању и трансакцијама Банке Српске, као и о активностима везаним за ту банку.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић замјерио је што је у извјештају наведено само да су "двије банке изашле са финансијског тржишта", а да није ништа детаљније наведено о пропасти те двије банке.

11.25... Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић сматра да треба истражити злоупотребе у банкарском сектору од приватизације банака.
Вишковић је рекао да се залаже за утврђивање свих одговорних за злоупотребе у банкарском сектору Републике Српске, али да то не буду само дешавања у том сектору током прошле и претпрошле године.

Он се залаже да не буде застаријевања за криминал почињен у процесу приватизације.

"Тражим да се истраже злоупотребе у банкарском сектору од приватизације банака. Не може се истраживати оно што је било јуче, а заборавити шта је било прекјуче", рекао је Вишковић у Народној скупштини, током реплике на наводе опозиције повом извјештаја о стању у банкарском сектору Српске у прошлој години.

11.15... Посланик НДП-а у Народној скупштини Републике Српске Драган Чавић рекао је данас да је Агенција за банкарство Републике Српске годинама изложена "непринципијелним утицајима вањске и политичке природе".
"Све што сам и раније говорио на ту тему потврдио је и Међународни монетарни фонд, који у свом писму намјере потврђује да је та Агенција изложена политичком утицају, да је компромитовано њено контролно особље", рекао је Чавић током расправе о извјештају о банкарском сектору Српске за прошлу годину.

Он тврди да је укупна штета у пропасти Банке Српске и Бобар банке већа од 500 милиона КМ, а да је Република Српска имала штету од пропасти тих банака од преко 200 милиона КМ.

Посланик ПДП-а Мирослав Брчкало рекао је да се и Агенција за осигурање депозита БиХ може такође сматрати "једним од саучесника" због лошег стања у банкарском сектору Српске, јер се ширењем њених овлаштења све више изједначавала се Агенцијом за банкарство Српске.

Он је додао да је једно од овлаштења које је дато Агенцији за осигурање депозита БиХ, то да је могла да премију осигурања депозита посматра као један од ризика пословања банке.

Посланик Напредне Српске Адам Шукало поставио је питање да ли је ико упутио захтјев Правобранилаштву Републике Српске да заштити јавни интерес Српске, а који се у случајевима пропалих банака огледа у депозитима грађана и јавних институција који су били у тим банкама.Он је затражио да се посланици "негативно изразе приликом гласања о овом извјештају".

Посланици су синоћ размотрили и Извјештај Комитета за координацију надзора финансијског сектора РС за 2015. годину.