latinica  ћирилица
07/12/2016 |  22:27 | Аутор: РТРС

Исинбајева на челу Русаде

Некадашња олимпијска шампионка у скоку са мотком Јелена Исинбајева изабрана је за предсједницу новог надзорног тијела Руске антидопинг агенције (Русада), која покушава да поврати репутацију послије неколико допинг скандала.
Јелена Исинбајева - Фото: АП
Јелена ИсинбајеваФото: АП

Русада је саопштила да ће Исинбајева предводити десеточлану комисију у којој су спортски функционери, академици, као и функционери министарства спорта.

Исинбајева је била дио руске атлетске репрезентације којој је било забрањено да учествује на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру због раширеног коришћења допинга, иако она сама није била оптужена за било какве нелегалне радње.

Исинбајева је од раније чланица Међународног олимпијског комитета (МОК), али не и извршног одбора тог тијела, који је раније данас продужио санкције Русији пред објављивање другог дијела извјештаја Свјетске антидопинг агенције (ВАДА) о заташкавању случајева допинга.

Њено именовање у надзорни одбор Русада могло би да повиси тензије са ВАДА, коју је Исинбајева жестоко критиковала. Она је рекла да су оптужбе главног истражитеља Ричарда Мекларена недоказане. Она је тражила да се атлетичарка која је постала узбуњивачица, Јулија Степанова, доживотно суспендује.

Први задатак Исинбајеве у Русади биће да убједи ВАДА да њеној агенцији поврати акредитацију, тако да поново може да обавља тестове. ВАДА је раније рекла да би за то требало "трансформисати руски антидопинг систем и културу".

"Ефективност са којом ће се спроводити борба против допинга зависи од тога када ће Русада поново добити потврду о придржавању прописа ВАДА. Желимо да нам то буде главни задатак и уложићемо максималан напор у то", саопштила је Исинбајева.

Још један члан новог надзорног одбора је Виктор Березов, који је управљао дисциплинском комисијом Русаде од 2010. до 2014, што је период у коме је та агенција наводно прикривала допинг. Березов није ни за шта оптужен.

Одбор ће на састанку 15. децембра одабрати новог извршног директора.

Извор: РТС