latinica  ћирилица
07/12/2016 |  20:42 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Грачаница: Филм "На путу за повратак" најбољи на "ГРАФЕСТУ"

Документарни филм "На путу за повратак" новинара Радио-телевизијског центра Грачаница Јасмине Стојковић, проглашен је за најбољи филм на Петом међународном фестивалу документарног филма и ТВ форми који је завршен вечерас у овом граду.
Грачаница: Филм "На путу за повратак" најбољи на "ГРАФЕСТУ" - Фото: СРНА
Грачаница: Филм "На путу за повратак" најбољи на "ГРАФЕСТУ"Фото: СРНА

У такмичарском дијелу ГРАФЕСТ-а учествовало је 13 од укупно 31 пријављеног остварења.

Петочлани жири одлучио је да другу награду додијели Бојану Антићу за остварење "Часни крст у Јовића", а трећу награду Жарку Јоксимовићу за видео-прилог "17 година после - Велика Хоча".

Стојковићева је у свом остварењу представила драматичност и тежину повратка прогнаних Срба у домове у селу Мушутиште, општина Сува Река, а чијем се повратку супротстављају локални Албанци и руководство општине.

"Почаствована сам освајањем прве награде, али би највећа награда било то када би се расељени и прогнани Срби вратили у Мушутиште", навела је Стојковићева приликом преузимања награде у Дому културе у Грачаници.

У образложењу одлуке, жири је навео да су сва остварења која су приказана на Фестивалу на посебан начин представила туробност живота Срба на Косову и Метохији.

"Без обзира да ли су освојила неку од награда, ова документарна остварења биће сачувана у архиви Дома културе у Грачаници, као сведочанства једног времена", наведено је у образложењу.

Остварења овогодишњег ГРАФЕСТ-а биће приказана и у Косовској Митровици.

 

Извор: СРНА