latinica  ћирилица
07/12/2016 |  19:03 | Аутор: РТРС

Србији зелено свјетло за поглавље пет

Европска унија је усвојила одлуку о отварању поглавља пет у преговорима са Србијом, чиме су се стекли формални услови за отварање тог поглавља на међувладиној конференцији сљедеће недјеље, сазнаје РТС у Бриселу. Очекује се да ће Словачка, као предсједавајућа Европском унијом, заказати конферецију за уторак, 13. децембра.
Србија - ЕУ - Фото: илустрација
Србија - ЕУФото: илустрација

Амбасадори земаља чланица Европске уније су усвојили заједничку европску преговарачку платформу, чиме су практично дали зелено свјетло за поглавље пет, које је технички већ одавно било спремно за отварање.

Одлучујућа за такву је одлуку била је сагласност Њемачке, дата на састанку радне групе за проширење ЕУ у уторак, након што је спољнополитичка служба ЕУ извијестила земље чланице о напретку у дијалогу Београда и Приштине, прије свега о примјени споразума о телекомуникацијама. Њемачка, али и Велика Британија, инсистирале су на примјени овог споразума као услову за отварање нових поглавља.

Радна група за проширење ЕУ ће у петак, а по потреби и у понедјељак наставити расправу о отварању поглавља 25 (наука и истраживање) и 26 (култура и образовање).

Како преносе дипломатски извори, Хрватска, и донекле Румунија и Бугарска, желе да додатно нагласе питање образовања на језицима националних мањина у тексту европске преговарачке платформе.

Међутим, Европска комисија и већина земаља чланица одбацују ове захтјеве, наводећи да је образовање националних мањина билатерално питање, а не ствар заједничког законодавства ЕУ.

Двије трећине земаља чланица, међу њима и Њемачка, већ је дало своју сагласност за отварање ових поглавља, а у Европском савјету и Европској комисији са опрезним оптимизмом очекују да ће пуна сагласност бити постигнута до уторка 13. децембра.

С обзиром да су питања образовања, културе и науке претежно надлежност земаља чланица, а не ЕУ, поглавља 25 и 26 ће бити отворена и затворена у истом дану, што ће уједно бити и прва поглавља која је Србија прелиминарно затворила у процесу приступања.

Извор: РТС