latinica  ћирилица
07/12/2016 |  18:26 ⇒ 08/12/2016 | 07:53 | Аутор: РТРС

Шпирић: БиХ има шансе, али без ОХР-а и странаца у Уставном суду БиХ (ВИДЕО)

Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић рекао је вечерас да би БиХ могла да има извјесне шансе за будућност, уколико у њој не буде ОХР-а, као ни странаца у Уставном суду БиХ.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

"ОХР и поједине чланице Савјета за спровођење мира одавно су изгубиле кредибилитет да коментаришу одлуке хибридних институција као што је Уставни суд БиХ, на чије одлуке, према мишљењу јавности, посебно Републике Српске, посредно или непосредно највећи утицај имају управо они", сматра Шпирић, који је и посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Он каже да би без странаца у Уставном суду БиХ и ОХР-а, БиХ могла да има извјесне шансе за будућност и истиче да ОХР својим потезима Србима поручује - ћутите и слушајте!

"ОХР је у посљедњих 20 година преузео невиђену дозу политичког паразитизма који угрожава будућност БиХ и представља главну препреку за унутрашњи дијалог на којем једино може да се заснива будућност БиХ", нагласио је Шпирић.

Управни одбор ПИК-а позвао је на пуно поштовање релевантне одлуке Уставног суда БиХ о Закону о празницима Републике Српске, те је истакао да би требало поштовати владавину права и овлаштења свих институција на нивоу БиХ, док се Руска Федерација није сагласила са овим ставом.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је новинарима након сједнице ПИК-а да је Управни одбор на дводневној сједници примио к знању резултате референдума о Дану Републике Српске и да је референдум спроведен на основу одлуке за коју је Уставни суд БиХ утврдио да није у складу са Уставом БиХ, те да је противна судском налогу који је донесен као привремена мјера.

Извор: СРНА