latinica  ћирилица
07/12/2016 |  16:01 ⇒ 17:35 | Аутор: РТРС

Јахорина: Конференција "Комета 2016" (ВИДЕО)

На Јахорини је организована трећа Конференција са међународним учешћем, у организацији Машинског факултета у Источном Сарајеву, под називом "Комета 2016- примијењене технологије у машинском инжењерингу".
Ист. Сарајево - Конференција "Комета 2016." - Фото: РТРС
Ист. Сарајево - Конференција "Комета 2016."Фото: РТРС

Циљ конференције је да окупи еминентне домаће и свјетске стручњаке из области истраживања и примјене нових технологија и развоја машинских система, те да се путем размјене искустава и знања јавне презентације актуелних истраживања и нових конструкционих рјешења доприносе повећању конкуретности привреде у региону. У оквиру конференције биће представљени производи и опрема и нова технолошка рјешења институција и компанија. 

Прије 30 година индустирија је била окосиница развоја бивше Југославије. Сви гиганти који су запошљавали на хиљаде радика су угашени. Данас све земље региона каскају у развоју индустрије. Како би ишли у корак с временом струка предлаже да се удруже индустријски центри из региона и да почну реформу индустрије.

- Свједоци смо врло разорног уништавања свега оног што смо прије тога деценијама стварали. Ова садашња генерација академске заједнице покушава да доносиоцима одлука, тј. властима заједно са привредницима, наметне нови концепт индустријализације - рекао је Радивоје Митровић, декан Машинског факултета у Београду.

Машински факултет у Источном Сарајеву и кроз ову конференцију жели да покаже да је у свим сегментима носиоц развоја и примјене нових технологија у Републици Српској и БиХ.

- Организовали смо два округла стола -један на тему образовања машинских инжењера новог вијека и други о могућностима сарадње универзитета са привредом - рекао је Ранко Антуновић, декан овог факултета.

Биљана Марковић, продекан за научно истраживачки рад факултета рекла је да Машински факултет у Источном Сарајеву прати свјетске трендове и да покушава да примијени знање стечено едукацијом у европским земаљама.

На конференцији учествује 211 аутора и коаутора радова са 27 универзитета и шест научно-истраживачких института, те 18 привредних субјеката.