latinica  ћирилица
07/12/2016 |  15:37 ⇒ 17:20 | Аутор: РТРС

Пелагићево: Конституисана СО и извршна власт (ВИДЕО)

У Пелагићеву је конституисана скупштина општине. Од 15 одборника већину ће чинити: СНСД, СП, ДНС и ХДЗ, док ће у опозицији бити одборници СДС-а, ПДП-а, НДП-а и ХДЗ 1990. Трећи мандат начелника Општине заредом, припао је Сими Стакићу из СП.
Пелагићево - Фото: РТРС
ПелагићевоФото: РТРС

Нови пресдједник Скупшптине 23-трогодишњи Славко Тешић из СНСД-а, каже да ће скупштинска већина стимулативним мјерама покушати спријечити даљњи одлазак младих из ове неразвијене пољопривредне средине.

- Мораћемо да рјешавамо питање младих људи и да се боримо против одласка младих у друге сусједне општине, па чак и ван граница Републике Српске - каже Тешић.

У ХДЗ-у ће настојати да буду конструктивни у владајућој већини. Кажу да не очекују до краја мандата лоше односе у већинској групи одборника.

- Надамо се да неће бити проблема, ово су озбиљне странке и улажемо максималне напоре да то и докажемо - истиче Никола Бошњак, замјеник начелника (ХДЗ).

Начелник и осам одборника већ ће се сутра у Бањалуци састати са ресорним министром у Влади Републике Српске, са којим би договорили рјешавање питања коефицијента за ПДВ, јер је сваки четврти грађанин Пелагићева и Доњег Жабара пријављен у Брчком, па су индиректни порези због тога умањени.

- Сматрам да је битно за Општину да се то сагледа и да се одлука о стицању услова о коефицијентима од индиректних пореза прихвати од 1.1.2017. године - каже начелник Симо Стакић.

Најкасније за пет дана, биће одржана и прва радна сједница општинске скупштине на којој ће одборници расправљати о приједлогу буџета за наредну годину.