latinica  ћирилица
07/12/2016 |  15:25 ⇒ 08/12/2016 | 09:08 | Аутор: РТРС

Синдикат незадовољан преднацртом буџета, Влада најављује разговоре (ВИДЕО)

Посебна сједница Народне скупштине о буџету и Програму економских реформи биће 21. децембра. Из Владе најављују да ће ускоро позвати социјалне партнере на консултације о преднацртима ових докумената.
Савез синдиката - Фото: РТРС
Савез синдикатаФото: РТРС

У Синдикату већ имају замјерке на смањење коефицијента минулог рада, што ће, кажу, буџетским корисницима утицати на лични доходак. Не буду ли уважени њихови приједлози, најављују синдикалну борбу. 

Синдикат незадовољан. Буџет и програм економских реформи за њих су неприхватљиви. Мишљења су да су рађени према диктату ММФ-а, Европске банке и Свјетске комисије. У центру пажње је, кажу, капитал, а не радник.

- Када говоримо о радницима чак и у овом документу пише да би због таквог односа могло доћи до конфликтних ситуација у Републици Српској примјеном на овакав начин дефинисаних реформи - рекла је предсједница Савеза синдиката Ранка Мишић. 

Из Владе нису сагласни са мишљењем синдиката. Сматрају да социјални партнери прво треба да сједну и ријеше све недоумице.

Потпредсједник Владе Антон Касиповић рекао је да је Савез синдиката важан социјални партнер са којим ће током ове седмице разговарати о буџету и програму економских реформи.

Умањење коефицијента минулог рада буџетским корисницима са 0,5 на 0,3 одсто је оно што синдикат неће прихватити. То је, сматрају, смањење личног дохотка. Овим су највише погођени радници у МУП-у, којима је како израчунаше у ресорном синдикату, по овом основу, за годину у бруто износу умањено три милиона КМ.

- Није тачна тврдња да се смањењем минулог рада смањују накнаде радницима буџетских корисника, већ се ради о смањењу основне плате - рекла је предсједница Синдиката радника МУП-а Републике Српске Аница Јондић.

Потпредсједник Владе је подсјетио да се од ове године и пензије измирују из буџета.

- Морамо и том великом броју људи посебно рањиве категорије, обезбиједити примања - нагласио је Касиповић.

Скупштинска сједница о буџету и Програму економске реформе биће у сриједу, 21. децембра. Преднацртом буџета планирано је да он за сљедећу годину износи 3,2 милијарде КМ.