latinica  ћирилица
07/12/2016 |  13:47 | Аутор: РТРС

Шимунићу увећана казна због узвика "За дом спремни"

Некадашњем фудбалском репрезентативцу Хрватске Јосипу Шимунићу повећана је казна због повика "За дом спремни" послије утакмице против Исланда 2013. године, па ће умјесто 5.000 куна (663 евра), морати да плати 25.000 куна (3.316 евра).
Јосип Шимунић (фото: Alchetron) -
Јосип Шимунић (фото: Alchetron)

Високи управни суд у Загребу прихватио је жалбу државног тужилаштва да се повећа казна Шимунићу, који тренутно ради у стручном штабу репрезентације Хрватске.

"Оптуженик је проглашен кривим да је 19. новембра 2013. у Загребу, на стадиону Максимир, након утакмице Хрватске и Исланда, а за време док су се на стадиону још увек налазили навијачи, узео микрофон и изашао на средину терена и према гледаоцима узвикнуо "За дом", на шта су они узвратили "Спремни". Притом је био свјестан да тај узвик симболизује службени поздрав за време тоталитарног режима Независне Државе Хрватске, односно да представља манифестацију расистичке идеологије, презир према другим људима због њихове вјерске и етничке припадности, као и тривијализовање жртава злочина против човјечности", наводи се у саопштењу Суда.

Међународна фудбалска федерација (ФИФА) због тога потеза суспендовала је Шимунића на 10 утакмица и 30.000 швајцарских франака, због чега је пропустио Свејтско првенство у Бразилу и неславно завршио каријеру.

Извор: Танјуг