latinica  ћирилица
07/12/2016 |  13:13 | Аутор: РТРС

Холанђани би Вилдерса за премијера

Лидер холандске Партије за слободу Герт Вилдерс, који критикује ислам и мигрантску политику ЕУ, могао би да постане премијер, показују нове анкете, и само га наводна истрага о везама са Израелом може зауставити у политичком успону, наводе портали.

 Најугледнија холандска организација за политичке анкете "Морис де Хонд" тврди да би Вилдерсова партија могла да добије 33 заступничка мјеста у Доњем дому парламента, који има 150 мјеста.

У том случају Вилдерс би постао нови холандски премијер.

Идући парламентарни избори у Холандији биће одржани у марту идуће године, а многи већ сматрају како ће то бити Вилдерсов тријумф.

Он критикује и однос ЕУ према Русије, без обзира на то што се противи руском упливу у Украјини.

Вилдерс сматра да је ЕУ подстицањем садашњих односа према Москви показала свој политички банкрот, те да је "долила бензин на ватру" када је Украјини понуђен трговински пакт.

Међутим, холандски лист "Фолкскрант" тврди, позивајући се на "37 државних и бивших обавјештајних функционера", да су против Вилдерса још током 2009. и 2010. године холандске обавјештајне службе покренуле истрагу због његових наводних блиских веза са утицајним израелским војним и политичким личностима.

Уколико су информације тачне, ријеч је о преседану, како због чињенице да се таква истрага покреће против једног лидера опозиције тако и због политички осјетљиве теме.

Извор: Срна