latinica  ћирилица
07/12/2016 |  12:37 ⇒ 17:36 | Аутор: РТРС

"Хрватским повратницима у Српској потребна конкретна помоћ Хрватске" (ВИДЕО)

Потпредсједник Републике Српске Јосип Јерковић рекао је данас у Бањалуци да је Хрватима у Српској потребна конкретна помоћ хрватске Владе и надлежних одбора у Сабору.
Јерковић и Љубић са хрватским повратницима у Бањалуци - Фото: РТРС
Јерковић и Љубић са хрватским повратницима у БањалуциФото: РТРС

Јерковић је рекао новинарима да ће помоћ хрватским повратницима у БиХ у будућности бити конкретизована кроз институције Хрватске.

"Надамо се да ћемо ту помоћ усмјерити онима којима је то најпотребније", рекао је Јерковић након састанка са делегацијом Хрватског сабора.

Предсједник Одбора Хрватског сабора за Хрвате ван Хрватске Божо Љубић рекао је да ће нова хрватска Влада сигурно помоћи Хрватима у БиХ, као и да је помоћ институција Српске хрватским повратницима за годину дана већа него за четири, пет година у протеклом периоду.

Љубић је додао да ће Хрватска наставити да ради на политичкој равноправности Хрвата у БиХ, али и обнови и изградњи, одрживом повратку и отварању радних мјеста.

Љубић је рекао да се недавна изјава предсједника Хрватске Колинде Грабар- Китаровић, на коју је реаговао министар безбједности БиХ Драган Мектић, односила на увезени радикализам повезан са вехабијско-селефијским покретом и чињеницом да стотине добровољаца из БиХ у Сирији и Ираку ратује у јединицама "Исламске државе" и Ал каиде.

"Њихов повратак највише пријети стабилности БиХ, а много мање стабилности комшијских земаља због чега изјаве предсједника Хрватске нису изречене напамет и без основа", оцијенио је Љубић и додао да је сама Управа полиције ФБиХ прије неколико година изјавила да прате око 60 селефијских заједница у БиХ.

Љубић је рекао да ће хрватска страна анализирати приједлог предсједника Српске Милорада Додика о закону о Уставном суду БиХ, који спречава прегласавање једног од конститутивних народа и елиминише стране судије из тог суда.

"Увјерен сам да ће хрватски представници у БиХ доћи до најбољих приједлога", рекао је Љубић.

Говорећи о апелационој одлуци Суда БиХ, које је поништило одлуку Централне изборне комисије у БиХ у вези с изборима у Стоцу, Љубић је рекао да правосуђе у БиХ није независно, већ да се њиме управља политички и национално.

"Особе које су прекинуле изборни процес у Стоцу не заслужују бити кандидати на изборима", поручио је Љубић.

Састанку у кабинету потпредсједника Српске Јосипа Јерковића присуствовао је и посланик у Хрватском сабору Жељко Рагуж, након чега се хрватска делегација састала и са представницима Хрвата у Вијећу народа Српске, Конзулата Хрватске у Бањалуци, разних хрватских удружења и челним људима овдашње католичке цркве.

Извор: СРНА