latinica  ћирилица
07/12/2016 |  12:02 ⇒ 12:12 | Аутор: РТРС

Крунићу и Шкорићу санкције због неспојивости функција

Комисија БиХ за одлучивање о сукобу интереса данас је једногласно донијела одлуке о санкционисању предсједавајућег Независног одбора као независног тијела полицијске структуре БиХ Жике Крунића и члана Независног одбора Мирослава Шкорића за које је утврђено да су истовремено обављали функције неспојиве са овим.
Сарајево - Комисија БиХ за одлучивање о сукобу интереса - Фото: СРНА
Сарајево - Комисија БиХ за одлучивање о сукобу интересаФото: СРНА

Предсједник Комисије Јасмин Емрић подсјетио је да је спроведеним поступком утврђено да је Крунић за вријеме обављања функције предсједника Независног одбора у периоду од 17. марта 2014. године до 24. децембра 2015. године истовремено обављао функцију директора Рудника и терморелектране "Угљевик".

Емрић је додао да је Крунић од 3. фебруара 2016. обављао функцију вршиоца дужности извршног директора за корпоративне послове, а од 20. маја 2016. године до данас обавља функцију извршног директора за корпоративне послове овог предузећа.

Одлуком Комисије, Крунић је кажњен обустављањем исплате 30 одсто примања која остварује као предсједавајући Независног одбора у периоду шест мјесеци.

"Крунићу се оставља рок од 30 дана од пријема ове одлуке да отклони разлоге који су га довели до сукоба интереса, односно да поднесе оставку на функцију извршног директора за корпоративне послове предузећа и доказ о томе достави Комисији", рекао је Емрић новинарима.

У случају Шкорића утврђено је да је у периоду од 17. марта 2014. године до дана доношења одлуке истовремено истовремено обављао функцију члана Независног одбора као независног тијела полицијске структуре БиХ и члана Надзорног одбора Акционарског друштва "Водовод и канализација" у Бијељини.

Емрић је истакао да је Шкорић био дужан поднијети оставку на неспојиву функцију најкасније три дана од преузимања јавне функције у Независном одбору, а како то није урадио, прекршио је одредбе Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ.

Шкорићу је изречена санкција обустављања 10 одсто плате коју прима у Независном одбору у трајању три мјесеца и дат му је рок од мјесец дана од пријема одлуке да отклони разлоге који су га довели у сукоб интереса, односно да поднесе оставку на функцију члана Надзорног одбора предузећа "Водовод и канализација" у Бијељини.

"У супротном Комисија ће поднијети приједлог надлежном органу за разрјешење именованог са функције члана Независног одбора", закључио је Емрић.

Комисија је данас донијела и одлуку о покретању поступка у случајевима Марина Распудића и Анкице Гудељевић.

Распудић је истовремено обављао функцију вршиоца дужности директора у Агенцији за пружање услуга у ваздушној пловидби /БХАНСА/ и директора Аеродрома Мостар, док је супруг Гудељевићеве, која је савјетник министра иностраних послова БиХ, директор Јавног предузећа "Лука Брчко".

Комисија је одлуке донијела иза затворених врата, а расправа о свим случајевима о којима је данас одлучивано обављена је на једној од ранијих сједница.

Данашње одлуке прве су које је од свог оснивања донијела ова комисија.

Извор: Срна