latinica  ћирилица
07/12/2016 |  10:16 ⇒ 10:36 | Аутор: РТРС

Тужилаштво БиХ испитало четвртог осумњиченог припадника "Газија"

Проводећи истрагу у предмету за ратни злочин над ратним заробљеницима, припадницима Војске Републике Српске на подручју Босанске Крупе, Тужилаштво БиХ идентификовало је и четвртог осумњиченог припадника "Газија" које су дјеловале у оквиру 5. корпуса тзв. АБиХ.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Поступајући тужилац испитао је у присуству адвоката осумњиченог Самира Мамића (1975.), који је осумњичен да је на територији општине Босанска Крупа у ширем подручју брда Ћорковача, у мјесецу мају 1995. године, заједно са осумњиченим припадницима "Газија" који су раније лишени слободе, починио ратни злочин против ратних заробљеника и ратни злочин против рањеника и болесника, тако што су заробили , а затим лично убили три војника ВРС, од којих је један био рањен.

Осумњичени Мамић под истрагом је да је лично, пуцајући из ватреног оружја убио рањеног припадника ВРС.

Након испитивања осумњиченог поступајући тужилац упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјера забране, које ће између осталог укључивати забрану напуштања боравишта, забрану путовања изван БиХ и забрану састајања са свједоцима и осумњиченима у предмету.

Полицијски службеници Агенције за истраге и заштиту БиХ ухапсили су 06.01. 2016 на подручју општине Бужим и Велика Кладуша Нисвета Порића и Сафета Исаковића, команданте ратне бужимске јединице “Газије“.

Извор: Кликс