latinica  ћирилица
07/12/2016 |  10:10 ⇒ 15:34 | Аутор: РТРС

Бекер: Ђоковић није тренирао довољно

Борис Бекер рекао је да Новак Ђоковић није тренирао колико је било потребно у посњедњих шест мјесеци.
Новак Ђоковић и Борис Бекер - архив (Фото: Instagram.com) -
Новак Ђоковић и Борис Бекер - архив (Фото: Instagram.com)

Нијемац је напустио стручни тим српског тенисера послије трогодишње сарадње током које је Ђоковић освојио 25 турнира, од чега шест Грен слемова.

"Посљедњих шест мјесеци су били изазовни на више нивоа. Руке су нам биле помало везане, јер нисмо могли да радимо оно што смо жељели. Није провео довољно времена на тренинзима у посљедњих шест мјесеци као што је требало и он то зна. Овакав успјех се не остварује притиском на дугме. Овакав успјех се не остварује самим појављивањем на турниру. Мораш да радиш јако јер и противници раде исто", рекао је Бекер.

Пад у Ђоковићевој форми кренуо је након освајања Ролан Гароса, гдје је постао први тенисер још од Рода Лејвера из 1969. који је освојио сва четири ГС у низу. Његово лоше стање било је очигледно на једној конференцији за медије на Вимблдону. Тада су почеле и спекулације о личним проблемима и тешкоћама да усклади професионални и породични живот.

"Не знам да ли је имао неких личних проблема. Срећно је ожењен, има предивног сина. Али професија тенисера је једна од најсебичнијих у спорту, јер све мора да буде у вези са тобом, а он ће први рећи да је породичан човјек. Супруга и породица морају бити у другом плану, али то не може бити заувијек. Мислим да ту није било проблема. Упознао сам му супругу, она је дивна жена која много, много подржава свог супруга. Али не проводе довољно времена заједно. И ја сам имао то, прије 20 година. То је природно за тенисера", истакао је Нијемац.

Бекер је у саопштењу о раскиду сарадње нагласио да је у питању заједнички договор, те пожелио Ђоковићу све најбоље у наставку каријере и личном животу.

"Овакве одлуке се не доносе преко ноћи, то је процес. Била је ово невјероватна вожња. Имали смо три успјешне године. Наравно, било је и неколико пораза које бих желио да заборавим, али да нам је неко прије три године рекао да ћемо остварити ово што јесмо, одмах бих то потписао", рекао је Бекер.

Ђоковић је тренутно други тенисер свијета, лидерску позицију му је преотео Енди Мари, а повратак на врх ће вјероватно морати да сачека до Вимблдона.

"Сигуран сам да га је губљење првог мјеста од Ендија Марија повриједило. Знам да га је пораз у финалу УС Опена повриједио. Мислим да му је то и било потребно, да схвати како је када се губи, јер није губио двије и по године. Увјерен сам, а ја ћу бити његов највећи навијач сљедеће године, да ће се вратити на прво мјесто и наставити да буде најдоминантнији тенисер свијета. Али мора много да ради. Мора да се врати у "канцеларију", да тренира сатима и концентрише се на оно што га чини најбољим", закључио је Бекер.

Извор: Б 92