latinica  ћирилица
07/12/2016 |  09:49 | Аутор: РТРС

Мишчевић оптимиста кад је у питању отварање нових поглавља

Шеф тима Србије за вођење преговора о приступању ЕУ Тања Мишчевић рекла је да је оптимиста да ће наредне седмице бити отворена три преговарачка поглавља и да нема назнаке о неким блокадама.
Тања Мишчевић (архивска фотографија) - Фото: ТАНЈУГ
Тања Мишчевић (архивска фотографија)Фото: ТАНЈУГ

Подсјећајући да је европски комесар Јоханес Хан рекао да најмање једно поглавље може бити отворено, поглавље пет - јавне набавке, Мишчевићева је истакла да она сматра да се могу отворити и погавља 25 - наука и истраживање и 26 - образовање и културу.

"То не базирам на жељи, већ чињеници да су то области са напретком у годишњем извештају. Расправа још тече, нема назнаке о неким блокадама, али расправа је тек пре десетак дана почела. Како државе дају зелена светла, могла би успешно до краја недеље да буде завршена", рекла је Мишчевићева за РТС.

Што се тиче проширења ЕУ у 2017. години, Мишчевићева је навела да је политика проширења једна од најуспјешнијих политика ЕУ, те да и Србија све више учествује у грађењу нове ЕУ.

"Она је интересантна за све који желе ту да живе, а државе Западног Балкана и Србија јесу један од важних подсетника зашто она треба да постоји", додала је она.

Мишчевићева је рекла да, иако се говори о јачању деснице и евроскпетицизма у ЕУ, те струје и губе на изборима.

"И то је Европа, приближавамо се Европи како се она мења, она није иста као када смо преговоре отворили и управо због тог великог притиска неће ни следеће године бити иста као данас", оцијенила је Мишчевићева.

Извор: Срна