latinica  ћирилица
07/12/2016 |  08:33 | Аутор: РТРС

Радници у Британији све сиромашнији

Два милиона људи у радничким породицама у Великој Британији пало је испод линије сиромаштва за посљедњих десет година.
Велика Британија  (Фото: twitter) -
Велика Британија (Фото: twitter)

Више од једног милиона пало је у категорију сиромашних за посљедњих пет година, наводи се у извјештају Фондације "Џозеф Раунтри".

То значи да више од половине који су у категорији сиромашних живе у породицама у којима један члан ради, а сваки осми радник живи у сиромаштву.

У радничким породицама постоји 7,4 милиона људи који живе испод линије сиромаштва, што је за два милиона више него 2004/2005. године, наводи се у извјештају ове економске истраживачке групе.

То је више од броја сиромашних у поређењу са домаћинствима у којима нико не ради, који живе од социјалне помоћи или пензија, а који је пао на 6,1 милион са 6,7 милиона прије 11 година.

У извјештају се наводи да су узроци пораста сиромаштва стамбена криза и високи трошкови, као и несигурност у приватном сектору рентирања.

Међутим, извјештај се нашао на удару торијеваца јер се нигдје не помиње да удио у смањењу плата и повећању станарина имају и миграције. Прописи о слободном кретању довели су до тога да је у Британију од 2004. године дошло 1,6 милиона људи из земаља ЕУ.

Посланик из Кентерберија Џулијан Бразијер рекао је да је неограничен "увоз" радне снаге из иностранства довео до пада плата. "За посљедњих 15 година имали смо велике миграције, а што је изазов за радна мјеста на дну тржишта рада", рекао је он.

Посланик из Шиплија Филип Дејвис рекао је да је заиста необично да се овај истраживачки центар не може да помири са чињеницом да миграције имају ефекат на некретнине и стамбено тржиште.

Извор: СРНА