latinica  ћирилица
07/12/2016 |  08:15 | Аутор: РТРС

Одбор Сената САД-а једногласно за пријем Црне Горе у НАТО

Спољнополитички одбор америчког Сената подржао је данас једногласно резолуцију о ратификацији Протокола о приступању Црне Горе НАТО-у и оцијенио да би њена ратификација у Сенату, прије ступања на дужност нове администрације САД-а, била јасан одговор новој политици Русије у Европи, пренијели су подгорички медији.
НАТО алијанса (Фото: Flickr) -
НАТО алијанса (Фото: Flickr)

Предсејдник одбора, републикански сенатор Боб Кокер оцијенио је да је проширење НАТО-а на Црну Гору у интересу САД-а и сагласио се са демократом Беном Кардином да је Црна Гора спровела "тешке" реформе како би добила позивницу за НАТО, пренио је портал “Вијести“.

"Тај прогрес је још значајнији јер је Црна Гора постала значајна у руској анти-НАТО агенди и честитам на начину на који је ова држава одговорила на то. Драго ми је да показујемо како Русија нема вето на одлуке НАТО савезника", казао је Кардин.

Сенаторка Џин Шахин је позвала Сенат да што прије гласа о резолуцији, прије распуштања Конгреса и ступања на дужност нове администрације Доналда Трампа, пренио је Глас Америке.

У Резолуцији спољнополитичког одбора Сената се наводи да ће пријем Црне Горе у НАТО "оснажити Алијансу, ојачати стабилност у Југоисточној Европи и промовисати интересе Сједињених Држава и њихових НАТО савезника."

Међу стратешким разлозима за проширење НАТО-а, Сенат наводи да се Сједињене Државе и савезници "суочавају са сталним пријетњама по њихову стабилност и територијални интегритет, те да би напад на Црну Гору или њена дестабилизација због спољашњег подривања режима, угрозили стабилност Европе и националне безбједносне интересе Сједињених Држава."

Министар иностраних послова Црне Горе Срђан Дармановић је уочи одлуке Одбора казао да би САД требало да ратификују Протокол о приступању Црне Горе НАТО-у до краја седмице, јер тај посао, "не би требало да чека нову администрацију у Вашингтону."

Црна Гора је крајем прошле године позвана у чланство у Сјеверноатлански савез и у току је процес ратификације приступног протокола у 28 држава НАТО-а.

Процес би требало да буде завршен у првој половини наредне године, до када се очекује формални пријем Црне Горе, на самиту Алијансе.

Русија је против чланства Црне Горе и сугерише референдум о чланству у НАТО-у, на чему инситира и дио опозиције која је против учлањења у Сјеверноатлански савез.

Јавност је подјељена по овом питању и подршка чланству и поред владине кампање није досегла 50 одсто.

Извор: Бета