latinica  ћирилица
06/12/2016 |  22:26 ⇒ 07/12/2016 | 14:51 | Аутор: РТРС

Цвијановићева у Вашингтону представила реформске процесе Владе Републике Српске (ВИДЕО/ФОТО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић у Вашингтону учествује у раду Трансатлантског економског форума.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Форум се бави економским потенцијалима земаља Балкана и одржава се у оквиру пројекта "Медитерански базен". Учесници форума су представници транзиционог тима нове америчке администрације, као и високо рангирани званичници Стејт департмента, Министарства одбране САД, те реизабрани амерички конгресмени и сенатори.

У делегацији Српске су и шефови представништава Српске у Вашингтону Обрад Кесић, Бриселу Марио Ђурагић и Бечу Младен Филиповић.

Жељка Цвијановић (Фото: РТРС)

Премијерка Жељка Цвијановић бројним америчким званичницима је представила реформске процесе које спроводи Влада Републике Српске. Истакла је да су сви у БиХ, у оба ентитета упознати са својим обавезама и задацима и да ће реформе бити успјешне уз уједињену сарадњу свих нивоа власти.

- Разговарали смо о реформској агенди о свим корацима које морају да проведу сви нивои власти у оквиру БиХ. Ово је била одлична прилика да кажем које су то мјере и активности које је проводила Влада Српске заједно са НСРС, истакла је Цвијановићева.

Предсједница Владе је овом приликом нагласила да је Република Српска у претходном периоду већ показала опредјељење за активан приступ у унапређењу пословног амбијента с циљем привлачења домаћих и страних инвестиција. 

Наводећи као примјер једношалтерски систем регистрације предузећа који је у Српској уведен 2013. године и којим је значајно скраћен поступак регистрације пословних субјеката и смањени трошкови њиховог оснивања, те стимулативну пореску политику која је међу најповољнијим у региону и Европи, предсједница Владе је истакла да су у плану и даље реформе у овој области.

 Предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић је истакла да се све земље региона, па тако и Република Српска, суочавају са одређеним изазовима у области финансија, али да се, без обзира на то, у Српској обезбјеђује финансијска и фискална стабилност и реализују велике инвестиције.

 Нагласила је да су владавина права, добро управљање и унапређење безбједности такође стални изазов за све нивое власти у БиХ, истакавши да су борба против тероризма, као и свих врста организованог криминала у фокусу рада Владе Српске.

 Нагласила је да је ово била добра прилика да се говори генерално и о политичкој и економској ситуацији у БиХ, али исто тако да се види на који начин и у којем правцу се креће регион, шта се то данас дешава у Европи и САД и на који начин можемо да направимо наш систем одрживим.

О економским и структурним реформама које Република Српска и БиХ проводе у оквиру Реформске агенде, на Форуму у Вашингтону говорио је и шеф Мисије Међународног монетарног фонда  за БиХ Надим Илахи.

 Он је овом приликом изразио задовољство видљивим напретком који су Република Српска, ФБиХ и БиХ оствариле у реализацији договорених реформи, те оцијенио да ће реформски процеси довести до стабилности финансија у средњерочном периоду, као и унапређења укупне ситуације у Републици Српској и БиХ.

Одмах након избора у срцу америчке администрације, Вашингтону, одржан је форум на којем су имале прилику да се представе земље свијета које су биле у другом плану током изборне кампање.

Учесници форума упознати су са циљевима Републике Српске и њеном опредијељеношћу ка европским интеграцијама.

- Сви очекујемо да видимо какав ће тим Трамп да постави као нови предсједник САД, рекао је Обрад Кесић, шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону и додао - Видимо да су овдје економске теме, које су ова два дана биле у центру пажње, атрактивне за многе људе из приватног и јавног сектора, и исто тако Свјетске банке и других финансијских инстистуција.

Шеф Представништва Републике Српске у Бриселу Марио Ђурагић сматра да је корисно и у будуће учествовати на оваквим догађајима, не само у Европи, него гдје год се говори о БиХ и региону уопште.

- Ово је добра прилика да објаснимо да Република Српска жели да и даље буде активан и незаобилазан партнер у оквиру Босне и Херцеговине и као таква да да свој допринос, рекао је он.

Марио Ђурагић (Фото: РТРС)

Осим бројних билатералних разговора са америчким привредницима и званичницима Српска је представљена и као туристичка дестинација за авантуристичи, сеоски, религијски и зимски туризам. Амерички привредници заинтересовани су да улажу у зимски туризам.

- Имали смо прилику да укажемо на потенцијал Републике Српске у оквиру европских дестинација, а исто тако и на мугућност сарадње и довођење додатних туристичких агенција и туриста у Српску из Сједињених Америчких Држава, рекао је Младен Филиповић, шеф Представништва Републике Српске у Бечу.

Младен Филиповић (Фото: РТРС)

Током вишедневног боравка у САД, Цвијановићева ће се састати са представницима Српске православне цркве, српских организација и удружења и угледним појединцима из Републике Српске који живе и раде у Америци.