latinica  ћирилица
06/12/2016 |  19:27 ⇒ 19:28 | Аутор: РТРС

Диковић: Италија и Србија можда најзначајнији фактори безбједности

Италија и Србија су можда најзначајнији фактори безбједности на овом простору и својим чињењем и те како могу утицати на стабилност, истакао је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, у разговору са начелником Генералштаба Оружаних снага Италије генералом Клаудиом Грацијаном.

Диковић је навео да су италијански генерали већ неколико година уназад на челу међународних снага на простору Косова и Метохије које успостављају ред и мир и битно доприносе стабилности, а да тај задатак, посебно италијански контингент изванредно извршава.

Диковић је истакао да је генерал Грацијано пријатељ Србије и српске војске, те да Србија са Италијом, која спада у ред пријатељских земаља, има развијене политичке, економске и војно-војне односе, саопштило је Министарство одбране Србије.

Он је навео да се тежиште посјете италијанског генерала односи на трасирање будуће сарадње, у доменима војноекономске, војномедицинске сарадње, као и заједничких вјежби и обучавања припадника војске.

"На састанку је било ријечи и о сарадњи наших војски у мисији Унифил у Либану, где је део наших припадника ангажован у оквиру италијанског контингента", рекао је Диковић.

Грацијано је оцијенио да је однос двије војске консолидован током многих задатака који су до сада урађени. Он је нагласио да је приоритет сарадња између европских земаља које су културолошки блиске, као што су Србија и Италија.

"Пред нама су многи изазови, почевши од мигранстке кризе и нелегалних улазака и сматрам да је ангажовање Србије у рјешавању ових питања изузетно важно", рекао је Грацијано.

Он је нагласио да у овом интернационалном и интеревропском контексту заиста држи до сарадње између Србије и Италије, а то је однос који се може прелити на друге земље сусједе.

Грацијано је додао да је добра сарадња значајна и за бољу заједничку безбједност у будућности.

"Данас сам овде да бисмо потврдили и учврстили односе пријатељства и сарадње између наших оружаних снага", рекао је генерал Грацијано, подсјећајући да традиција добре сарадње српске и италијанске војске датира још из Првог свјетског рата.

Током дводневне званичне посјете Србији, италијанска делегација коју предводи Грацијано, посјетиће Министарство одбране Србије и Специјалну бригаду, те присуствовати сутрашњем испраћају контингента Војске Србије у мисију Унифил.

Извор: СРНА