latinica  ћирилица
06/12/2016 |  17:43 ⇒ 17:43 | Аутор: РТРС

Патријарх Иринеј посјетио манастир Ватопед на Светој Гори

Његова светост патријарх српски Иринеј посјетио је манастир Ватопед на Светој Гори, који има велики значај за историју српске цркве и народа и гдје је Свети Сава био калуђер.
Патријарх Иринеј - Фото: ТАНЈУГ
Патријарх ИринејФото: ТАНЈУГ

Патријарх Иринеј, који борави у посјети Светој Гори, поручио је да је обавеза свих Срба да походе тај манастир, јер је Свети Сава ту научио да једино кроз светост може да се изгради црква и држава, јавила је црквена телевизија "Храм".

"Ми смо као народ наследници и ученици Светог Саве, а он је био калуђер и духовно чедо овог манастира. Наша историја, култура и наш народ били би много сиромашнији без Светог Саве, првог српског архиепископа и без разумевања да у свакодневном животу треба да верујемо у Бога и свој народ", рекао је патријарх српски.

Патријарх Иринеј је манастир Ватопед посјетио са Његовим преосвештенством епископом шумадијским Јованом и игуманом манастира Хиландар архимандритом Методијем.

У манастиру Ватопеду Свети Сава се посветио монашком животу.

Тај период његовог живота значајно је утицао у формирању његове личности и ту је пронашао узоре на основу којих ће организовати манастирски и црквени живот у Србији.

Свети Сава и Свети Симеон су се послије више година поново срели 2. новембра 1197. године у манастиру Ватопед, гдје им се јавила идеја за оснивањем српског манастира на Светој Гори - манастира Хиландар.

Извор: СРНА