latinica  ћирилица
06/12/2016 |  16:28 ⇒ 17:16 | Аутор: РТРС

Добој - Станари; разграничење (ВИДЕО)

Новооснована општина Станари и Град Добој још нису ријешили међусобне обавезе и потраживања након што су се Станари издвојили из састава Добоја.
Добој - Станари: Разграничење - Фото: РТРС
Добој - Станари: РазграничењеФото: РТРС

Ко коме дугује и колико, покушавало се ријешити комисијски, али без успјеха. Не буде ли договора ићи ће се на арбитражу. 

Четири пута петочлане комисије и једне и друге општине покушавале су да пресијеку и заврше разграничење између Станара и Добоја.

Ревидирали су сву имовину, али посао нису завршили. Према рачуници града Добоја Станари им дугују око три милиона марака. Та цифра не поклапа се с оним што су израчунали у Станарима.

-Кад смо свели и заиста дошли до података, преко шест милиона КМ дугује град Добој општини Станари, каже начелник општине Станари, Душан Панић.

Педесет година Станари су били дио општине Добој. У буџет Добоја сливала су се и средства из Станара, а Добој је заузврат улагао у станарски крај.

У Добоју кажу да ништа не споре од улагања, а три милиона за која их терете ,односе се на дио кредита из 2012. који је инвестиран у Станаре, а отплаћује га Добој.

- Сутра ће нам неко поставити питање одговорности -што ви плаћате за другу општину...из тих разлога нисмо се успјели договорити, појашњава замјеник градоначелника Добоја Небојша Марић.

Док Добој тврди да је у Станаре улагано, из Станара узвраћају- да је то тако, не би се издвајали.

Кредит не прихватају јер је кажу Добој из концесионих накнада од рудника узимао милионе из којих је могао да врати кредит.

По свему судећи Добој и Станари све су ближе арбитражи.

Панић каже да треба формирати комисију и ићи у разграничење.

- Ако је тјерати мак на конац, онда можемо да причамо и о школовању дјеце с подручја Станара гдје град Добој плаћа материјалне трошкове, наводи Марић.

У Добоју ће све пред одборнике а из Станара поручују парафирајмо да смо сви на нули и кренимо даље, јер би пребројавање милиона, према садашњој рачуници најмлађе општине, много више коштало Добој. МАКСИМАЛНО ДО 1,35