latinica  ћирилица
06/12/2016 |  16:25 ⇒ 16:30 | Аутор: РТРС

Ирваси и лептири нестају у Канади

Број ирваса у Канади је опао на историјски низак ниво, посебно на истоку гдје је и сам опстанак тих животиња у опасности, док истребљење пријети и великом канадском лептиру "монарху", указао је одбор научника у Отави.
Ирваси нестају у Канади - Фото: РТС
Ирваси нестају у КанадиФото: РТС

- Ирваси су нажалост веома осјетљиви на поремећаје које човјек изазива у природи, а ми их угрожавамо све више. Ти фактори стреса су изгледа на сложен начин повезани с брзим загријавањем климе на сејверу - указала је Жистин Реј у извјештају Одбора за статус угрожених дивљих животиња у Канади.

Број ирваса "алармантно опада" и "бројност многих крда на сјеверу је сада на историјски најнижем нивоу, а постоји разлог за страховање да њихова бројност више неће обновити", сматрају стручњаци Одбора који даје препоруке Влади Канаде.

Узроци смањења броја тих дивљих животиња су повезани са смањивањем субполарних шума под утицајем експлоатације дрвета и руда, као и с нарушавањем станишта због глобалног загријавања климе које је много израженије у околини Сјеверног пола него другдје.

У октобру, Свјетски фонд за природу је такође изразио забринутост због "крајње забрињавајућег" опадања броја ирваса у Канади, наводећи да су се нека стада за посљедњих 30 година смањила за чак 95 до 98 одсто.

У Канада нестају лептири (Фото: РТС)

За другу миграторну врсту, лептире "монархе", оцијењено је да су на путу нестанка, прије свега зато што су њихова зимска станишта у Мексику већ "постала минијатурна", а и даље се смањују, указао је Одбор.

Ти лептири на јесен прелете 4.000 километара од Канаде до Мексика да би се склонили од хладноће, али ће изумријети ако се ништа не уради да се заштите њихова "угрожена зимовалишта".

Јуна ове године 200 америчких, мексичких и канадских интелектуалаца, научника и умјетника писало је лидерима те три земље тражећи забрану рударства и нелегалне сјече шума у мексичком резервату гдје "монарси" проводе зиму.

Они су захтијевали и оштрију забрану пестицида на парцелама гдје расте млечика, биљка на којој женке лептира остављају јаја. Указали су и на штетну употребу хербицида који се користе на њивама с кукурузом и сојом.

Извор: РТС