latinica  ћирилица
06/12/2016 |  16:04 ⇒ 17:16 | Аутор: РТРС

Наставак пројекта "Црно врело"- вода за 30.000 потрошача Приједора и Бањалуке (ВИДЕО)

Градоначелници Приједора и Бањалуке договорили су наставак изградње примарне водоводне мреже "Црно врело".
Црно Врело - Фото: РТРС
Црно ВрелоФото: РТРС

Ријеч је о наставку вишемилионског, капиталног пројекта, чија је реализација обустављена прије четири године, због недостатка новца.

За ове намјене Влада Републике Српске из програма капиталних инвестиција обезбиједиће око три и по милиона марака. Реализацијом овог пројекта око десет хиљада грађана Бањалуке и Приједора добиће воду. 

Ова вијест обрадовала је и мјештане приједорског села Петров Гај. Кажу, бунари пресушују, а има и оних у којима је вода неисправна за пиће.

- Носили смо воду на анализу и испоставило се да није исправна Баба каже - само да не умрем , да дочекам да ми вода дође пред кућу, да не морам ићи пред туђу кућу, емотивно нам прича Гордана Шика из села Петров Гај.

И њен комшија, Миле Хрваћанин, каже да би им то пуно значило јер би добили чисту воду, што је најважније.

Из програма капиталних инвестиција Влада Српске за ове намјене за Град Бањалуку обезбиједила је око два милина марака, а за град Приједор више од 1.300.000 марака. С новог изворишта "Црно врело" Бањалука ће се снабдијевати 60 одсто, а град Приједор 40 одсто.

- Град Приједор нешто предњачи у дијелу секундарне мреже која је већ завршена на подручју села око Омарске која ће бити снабдјевена водом. Док завршимо овај дио заједничког пројекта који је у наставку,н аша села ће добити воду, истиче градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

- На недавном састанку који смо имали са предсједницом Владе и делегацијом Владе РС обећано је да ће ова средства бити дозначена још у току ове године, што ће нам омогућити, да , када та средства буду оперативна, буде деблокиран овај пројекат, конкретан је градоначелник Бањалуке, Игора Радојичић.

Град Бањалука требало би да настави и изградњу секундарне и терцијарне водоводне мреже.