latinica  ћирилица
06/12/2016 |  15:29 ⇒ 07/12/2016 | 08:43 | Аутор: РТРС

Вишковић: Апелација за оцјену уставности 25. новембра, тзв. Дана државности БиХ (ВИДЕО)

Коалиција која чини већину у Народној скупштини Републике Српске упутила је данас Уставном суду БиХ апелацију за оцјену уставности Закона о проглашењу 25. новембра даном државности такозване РБиХ, изјавио је шеф Клуба посланика СНСД Радован Вишковић.
Радован Вишковић - Фото: СРНА
Радован ВишковићФото: СРНА

Вишковић је истакао да траже да Уставни суд, као чувар Устава и заштитник принципа конститутивности сва три народа у БиХ, стави ван снаге чланове овог закона, акоји се односе на 25. новембар као дан државности.

Он је истакао да овај датум не би требало више да се слави као дан државности БиХ, посебно из финансијских разлога јер се за прославу троше средства и пореских обвезника из Републике Српске.

"На обиљежавању овог дана ниједан представник из редова српског народа не присуствује, па чак ни они који обављају функције у заједничким институцијама БиХ", рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он је указао да се овај дан обиљежава само у једном дијелу БиХ, односно у Федерацији БиХ /ФБиХ/, те да је јасна намјера да се успостављањем 25. новембра као дана државности БиХ апсолутно искључи један конститутивни народ, односно српски народ чиме се ставља у дискриминишући положај.

Вишковић је подсјетио да је указ о проглашењу овог закона 6. марта 1995. године потписао тадашњи предсједник Предсједништва такозване РБиХ Алија Изетбеговић.

Он је напоменуо да је Уставни суд БиХ узео у разматрање и раније двије апелације скупштинске већине које се односе на оцјену уставности аката које је Дом народа Парламента ФБиХ усвојио у вријеме док није био у складу са уставом конституисан Клуб Срба, те за оцјену уставности 1. марта као дана независности.

Извор: СРНА